Magda Gessler znana jest z oryginalnych pomysłów kulinarnych, które z chęcią wykorzystuje. Nawet cukinia nie jest jej straszna i robi z niej dużo smakowitych potraw. Jedną z nich jest zupa krem, a dzięki temu dodatkowi, jest ona dużo smaczniejsza.
Fot. Shutterstock, Ildi Papp / Instagram @magdagessler_official
REKLAMA
REKLAMA
Szał na cukinię nie ustaje i w wielu domach jest ona głównym składnikiem wielu potraw. Niektórzy robią z niej placki, inni panierują i smażą na gorącym oleju. Jeszcze inni postanawiają połączyć ją z innymi składnikami i tworzą delikatną zupę, która smakuje prawie każdemu. Jeśli jesteś fanem tego warzywa i chcesz wprowadzić do kuchni dodatkowy smak, to ten przepis w tym pomoże. Użyj sposobu Magdy Gessler na aromatyczną zupę krem i sam się przekonaj, jak jest smaczna.
REKLAMA
Zobacz wideo Roladki z cukinii [HAPS VEGE]
Magda Gessler znana jest ze swojego niekonwencjonalnego spojrzenia na kuchnię i chęci eksperymentowania. Nawet klasyczne potrawy spod jej ręki charakteryzują się jakimś ciekawym składnikiem. Tym razem możemy spróbować kremowej zupy z cukinii, która jest ciekawa w smaku. Wszystko to za sprawą dodatku gałki muszkatołowej i goździków. To te dwa składniki podbijają smak potrawy.
Przepis na zupę krem z cukinii Magdy Gessler
Składniki
2-3 małe cukinie,
4-5 ziemniaków,
pietruszka lub seler,
1 biała część pora,
2 ząbki czosnku,
1 l bulionu,
2 łyżki masła,
sól i pieprz,
szczypta gałki muszkatołowej,
3 goździki dla podbicia smaku,
liście laurowe i ziele angielskie,
grzanki i pietruszka,
śmietana do zup.
Sposób przygotowania
Umyj i obierz cukinię. Wydrąż gniazda nasienne i pokrój cukinię w kostkę. Poszatkuj pora i ząbki czosnku. Ziemniaki i pietruszkę lub seler obierz i także pokrój w kostkę.
W garnku rozpuść masło, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i goździki. Por i czosnek umieść w naczyniu i smaż przez 2-3 minuty. Do całości dodaj wcześniej pokrojone warzywa i przesmażaj na wolnym ogniu do momentu lekkiego zarumienienia. Po tym czasie dolej bulion i gotuj pod przykrywką do miękkości warzyw.
Gdy zupa jest ugotowana wyłów z niej wszystkie przyprawy, a resztę zblenduj. Dodaj śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Do przyzdobienia użyj grzanek, śmietany i zielonej pietruszki.