Lubisz przyrządzać pyszne smarowidła w swoim domowym zaciszu? A masz może śliwki, z którymi nie wiesz, co zrobić? Jeśli tak, to koniecznie wykonaj powidła, którymi będziesz się rozkoszować przez długi czas. Jeśli zastosujesz się do tej zasady, nie będziesz musiał martwić się o przypalenia.
Fot. Westend61/iStock
REKLAMA
REKLAMA
Letni czas to okres w roku, kiedy to pierwsze czekamy na świeże owoce, później na zbiory, a na samym końcu na robienie z nich pysznych przetworów. Właśnie z nich cieszymy się jesienią i zimą, gdy wszystkich dopadają zimne wieczory i tęsknimy za latem. Jednak nie ma nic gorszego niż długie stanie przy garnkach, mieszanie i pilnowanie, czy aby na pewno nic się nie przypala. Tymczasem istnieje sposób jak nie marnować czasu i energii na mieszanie, które jak się okazuje, jest powodem, dla którego śliwki mogą przywierać do dna naczynia.
REKLAMA
Zobacz wideo Powidła śliwkowe - obowiązek na koniec lata
Jeśli w tym roku chcesz zrobić pyszne powidła śliwkowe, to mamy kilka rad i niezastąpiony przepis. Do zrobienia ich potrzebujesz jedynie trzech składników. A co zrobić, by śliwki znajdujące się w garnku się nie przypaliły? Wystarczy, że po ustawieniu garnka na ogniu nie będziesz ich w ogóle ruszać. Okazuje się, że wystarczy nasze jedno zamieszanie, by zwiększyć ryzyko przypalenia. Dlatego pozostaw ręce przy sobie i nie ruszaj śliwek.
Przepis na powidła śliwkowe bez mieszania
Składniki
5 kg śliwek węgierek najlepiej tych mocno dojrzałych,
700 g cukru,
3 łyżki octu spirytusowego 10%.
Sposób przygotowania
Śliwki umyj i usuń z nich pestki. Osuszone połówki owoców układaj w garnku warstwami, między którymi będziesz sypać cukier. Pamiętaj, że ostatnią warstwą ma być właśnie cukier.
Tak przygotowane śliwki polej octem i zostaw na 12-15 godzin w temperaturze pokojowej bez przykrycia.
Po tym czasie zacznij gotować owoce na małym ogniu i doprowadź do wrzenia. Od momentu zagotowania garnek powinien być na gazie przez około 5-6 godzin.
Kluczem, aby nic się nie przypaliło, jest brak pokrywki i przede wszystkim brak mieszania powideł. Gdy tylko zrobisz to raz, będziesz musiał już cały czas je mieszać i zwiększasz ryzyko przypalenia.
Jeśli po ugotowaniu zobaczysz, że odłożyło się dużo soku, wystarczy go odlać do słoika. Możesz wykorzystać go jako kompot.
Gdy powidła będą już ugotowane, ściągnij je z gazu i dopiero teraz wymieszaj.
Tak gotowy dżem przełóż do wyparzonych i czystych słoików, pasteryzuj przez 10 minut, a następnie ustaw do góry dnem w chłodnym miejscu.