• Link został skopiowany

Powidła śliwkowe bez mieszania i tylko z 3 składników. Dzięki tej metodzie nie przypalą się

Lubisz przyrządzać pyszne smarowidła w swoim domowym zaciszu? A masz może śliwki, z którymi nie wiesz, co zrobić? Jeśli tak, to koniecznie wykonaj powidła, którymi będziesz się rozkoszować przez długi czas. Jeśli zastosujesz się do tej zasady, nie będziesz musiał martwić się o przypalenia.
Powidła śliwkowe
Fot. Westend61/iStock

Letni czas to okres w roku, kiedy to pierwsze czekamy na świeże owoce, później na zbiory, a na samym końcu na robienie z nich pysznych przetworów. Właśnie z nich cieszymy się jesienią i zimą, gdy wszystkich dopadają zimne wieczory i tęsknimy za latem. Jednak nie ma nic gorszego niż długie stanie przy garnkach, mieszanie i pilnowanie, czy aby na pewno nic się nie przypala. Tymczasem istnieje sposób jak nie marnować czasu i energii na mieszanie, które jak się okazuje, jest powodem, dla którego śliwki mogą przywierać do dna naczynia.

Zobacz wideo Powidła śliwkowe - obowiązek na koniec lata

Jeśli w tym roku chcesz zrobić pyszne powidła śliwkowe, to mamy kilka rad i niezastąpiony przepis. Do zrobienia ich potrzebujesz jedynie trzech składników. A co zrobić, by śliwki znajdujące się w garnku się nie przypaliły? Wystarczy, że po ustawieniu garnka na ogniu nie będziesz ich w ogóle ruszać. Okazuje się, że wystarczy nasze jedno zamieszanie, by zwiększyć ryzyko przypalenia. Dlatego pozostaw ręce przy sobie i nie ruszaj śliwek.

Przepis na powidła śliwkowe bez mieszania

Składniki

  • 5 kg śliwek węgierek najlepiej tych mocno dojrzałych,
  • 700 g cukru,
  • 3 łyżki octu spirytusowego 10%.

Sposób przygotowania

  1. Śliwki umyj i usuń z nich pestki. Osuszone połówki owoców układaj w garnku warstwami, między którymi będziesz sypać cukier. Pamiętaj, że ostatnią warstwą ma być właśnie cukier.
  2. Tak przygotowane śliwki polej octem i zostaw na 12-15 godzin w temperaturze pokojowej bez przykrycia.
  3. Po tym czasie zacznij gotować owoce na małym ogniu i doprowadź do wrzenia. Od momentu zagotowania garnek powinien być na gazie przez około 5-6 godzin.
  4. Kluczem, aby nic się nie przypaliło, jest brak pokrywki i przede wszystkim brak mieszania powideł. Gdy tylko zrobisz to raz, będziesz musiał już cały czas je mieszać i zwiększasz ryzyko przypalenia.
  5. Jeśli po ugotowaniu zobaczysz, że odłożyło się dużo soku, wystarczy go odlać do słoika. Możesz wykorzystać go jako kompot.
  6. Gdy powidła będą już ugotowane, ściągnij je z gazu i dopiero teraz wymieszaj.
  7. Tak gotowy dżem przełóż do wyparzonych i czystych słoików, pasteryzuj przez 10 minut, a następnie ustaw do góry dnem w chłodnym miejscu.
Więcej o: