Położysz je na stole i zaraz ich nie będzie. Te jajka robią niesamowitą furorę

Szukanie sposobu na urozmaicenie śniadań może z czasem stać się uciążliwe. Jeśli czasem nie wiesz, co zjeść o poranku, najlepiej posiłkować się popularnymi przepisami. Ten, który znajdziesz poniżej, jest znany, ale mało kto wykonuje go samodzielnie. Zrób go, a zobaczysz, jak szybko znika ze stołu.

Jajka to produkty, które nie tylko w okresie Wielkanocy są towarem pierwszej potrzeby. To właśnie one wykorzystywane są do wielu dań, które jemy rano. Robimy więc z nich jajecznicę, omlety, są składnikiem naleśników, a także można je ugotować i podać z majonezem. Nieważne, jak zostaną zaserwowane, każda ich wersja będzie zdeklasowana przez ten sposób. Mało kto ma na tyle odwagi, by je zrobić, ale gdy wykonasz je raz, będziesz powtarzać cały czas.

Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni

Jajka po benedyktyńsku to polecana przez nas propozycja śniadaniowa. Smakołyk ten jest znany od wielu lat, ponieważ powstał w XVIII wieku w Anglii. Jego nazwa pochodzi od zakonu benedyktyńskiego, gdzie mnisi uprawiali warzywa, owoce i zioła. To właśnie z nich przygotowywali potrawy. Jeśli chcesz zrobić je w najlepszym stylu, nie zapomnij o kluczowym składniku. Jest nim sos hollandaise zrobiony z żółtek, soku z cytryny i masła.

Przepis na jajka po benedyktyńsku

Składniki

  • 6 jajek,
  • 3 bułki kajzerki,
  • 6 plasterków ulubionej szynki,
  • łyżka octu winnego,
  • 4 żółtka,
  • 100 g masła,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Na samym początku przygotuj sos. Żółtka umieść w rondelku i za pomocą trzepaczki ubij na puszystą konsystencję. Następnie podgrzej je na małym ogniu, co jakiś czas mieszaj. Do żółtek dodaj masło i mieszaj do zagęszczenia. Na koniec dodaj 2 łyżki soku z cytryny i dopraw przyprawami, takimi jak pieprz i sól. Odstaw do przestygnięcia.
  2. Teraz przygotuj jajka. Do rondelka wlej wodę oraz ocet winny. Doprowadź płyn do wrzenia, a potem zmniejsz ogień. Jajka wbijaj bezpośrednio do gorącej wody i gotuj przez około 4 minuty. Powinny być one ścięte z wierzchu i płynne w środku.
  3. Po przygotowaniu sosu i jajek czas na złożenie dania w całość. Bułki przetnij na pół i podgrzej je na patelni. Następnie wysmaruj masłem i ułóż na nich plastry szynki.
  4. Gotowe jajka przenieś na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostaw je do odsądzenia z nadmiaru wody. Później połóż je na szynce, a wierzch polej przygotowanym sosem. Opcjonalnie posyp całość posiekanym szczypiorkiem.
Więcej o: