Ciasta z owocami sezonowymi to zupełnie inny wymiar wypieków. Mrożone owoce nie mają podjazdu do świeżych, dlatego póki trwa sezon na poszczególne z nich, trzeba korzystać. Z tego samego założenia wychodzi Tomasz Strzelczyk, który w jednym z filmów na swoim kanale na Youtubie pokazał, jak zrobić błyskawiczne ciasto z wiśniami. Kucharz zachwala, że jest bardzo proste, bo wystarczy "wrzucić wszystko do jednej michy", a potem upiec. Deser wychodzi puszysty i lekko słodkawy, co jest zaletą, bo nie zemdli już po jednym kawałku. Ba! Coś nam się wydaje, że jest tak dobry, że od razu pójdzie cała blacha...
Składniki:
Sposób przygotowania:
W dużym naczyniu ubijamy przez chwilę jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do roztrzepanych jajek dodajemy jogurt i mieszamy do połączenia. Potem wlewamy olej i znów łączymy składniki. Następnie wsypujemy kaszę mannę, mieszamy, a po chwili dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Znów wszystko mieszamy trzepaczką. Ciasto będzie lekko lejące.
Wiśnie przesypujemy na sitko, a sitko kładziemy na misce. Zasypujemy owoce mąką ziemniaczaną. Ostrożnie mieszamy. Trzy czwarte wiśni zmieszanych z mąką dodajemy do ciasta. Mieszamy dokładnie.
Tortownicę (u Tomasza Strzelczyka średnica 18 cm) smarujemy masłem. Przekładamy do niej ciasto z wiśniami. Wyrównujemy wierzch i kładziemy pozostałe owoce. Posypujemy brązowym cukrem. Strzelczyk swoje ciasto z wiśniami piecze we frytkownicy beztłuszczowej, ale można też wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (funkcja góra-dół) i piec przez około 45 minut.
Gdy ciasto z wiśniami trochę przestygnie, posypujemy je cukrem pudrem. Jeśli ktoś nie przepada, można podawać również bez.