Tomasz Strzelczyk wziął sezonowe owoce i zrobił błyskawiczne ciasto. Zjesz od razu całą blachę

Tomasz Strzelczyk, czego się nie dotknie w kuchni, zawsze wychodzi mu idealnie. Nie inaczej jest z tym błyskawicznym i puszystym ciastem z wiśniami. Warto z nich skorzystać, kiedy trwa sezon. Doskonałe proporcje i połączenie składników sprawiają, że wypiek Strzelczyka nie jest ani zbyt kwaśny, ani zbyt słodki. Przekonaj się i przetestuj jego przepis na ciasto z wiśniami.

Ciasta z owocami sezonowymi to zupełnie inny wymiar wypieków. Mrożone owoce nie mają podjazdu do świeżych, dlatego póki trwa sezon na poszczególne z nich, trzeba korzystać. Z tego samego założenia wychodzi Tomasz Strzelczyk, który w jednym z filmów na swoim kanale na Youtubie pokazał, jak zrobić błyskawiczne ciasto z wiśniami. Kucharz zachwala, że jest bardzo proste, bo wystarczy "wrzucić wszystko do jednej michy", a potem upiec. Deser wychodzi puszysty i lekko słodkawy, co jest zaletą, bo nie zemdli już po jednym kawałku. Ba! Coś nam się wydaje, że jest tak dobry, że od razu pójdzie cała blacha...

Zobacz wideo Lubisz ciasta z owocami? Wypróbuj nasz przepis na galette z morelami

Przepis na ciasto z wiśniami Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 300 g wiśni bez pestek,
  • 220 g mąki pszennej,
  • 180 g jogurtu greckiego,
  • 100 g cukru,
  • 70 g kaszy manny,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • 4 jajka,
  • 120 ml oleju,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka cukru brązowego do posypania,
  • cukier puder do dekoracji.
 

Sposób przygotowania:

W dużym naczyniu ubijamy przez chwilę jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do roztrzepanych jajek dodajemy jogurt i mieszamy do połączenia. Potem wlewamy olej i znów łączymy składniki. Następnie wsypujemy kaszę mannę, mieszamy, a po chwili dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Znów wszystko mieszamy trzepaczką. Ciasto będzie lekko lejące.

Wiśnie przesypujemy na sitko, a sitko kładziemy na misce. Zasypujemy owoce mąką ziemniaczaną. Ostrożnie mieszamy. Trzy czwarte wiśni zmieszanych z mąką dodajemy do ciasta. Mieszamy dokładnie. 

Tortownicę (u Tomasza Strzelczyka średnica 18 cm) smarujemy masłem. Przekładamy do niej ciasto z wiśniami. Wyrównujemy wierzch i kładziemy pozostałe owoce. Posypujemy brązowym cukrem. Strzelczyk swoje ciasto z wiśniami piecze we frytkownicy beztłuszczowej, ale można też wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (funkcja góra-dół) i piec przez około 45 minut.

Gdy ciasto z wiśniami trochę przestygnie, posypujemy je cukrem pudrem. Jeśli ktoś nie przepada, można podawać również bez.

Więcej o: