Placuszki bananowe będą po prostu obłędne. Wszystko przez tę przyprawę

Placuszki bananowe biją na głowę wszystkie racuchy tego świata. Są błyskawiczne w przygotowaniu, bardzo łatwe i pyszne tak, że nie da się poprzestać na jednym. Sekretem ich smaku są nie tylko dojrzałe, słodkie owoce, lecz także jedna przyprawa, która kojarzy się z szarlotką.

Placuszki bananowe to wymarzone śniadanie nie tylko dla maluchów. Jeśli lubisz śniadania na słodko, ale nie możesz już patrzeć na owsianki lub płatki na mleku, to znak, że nadchodzi era puszystych placków bananowych. Nie możesz zapomnieć o cynamonie, a będą pyszniejsze, niż się spodziewasz.

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na miniserniczki

Placki bananowe - najlepsze śniadanie na słodko

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • dwa dojrzałe banany,
  • 200 ml maślanki,
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta cynamonu,
  • cukier puder do smaku (pamiętaj, że banany same w sobie są słodkie),
  • 2 jajka,
  • tłuszcz do smażenia.

Puszyste placuszki bananowe - sposób wykonania:

  1. Obrane banany przełóż do miski i rozgnieć je na papkę małą praską lub widelcem. Następnie dodaj maślankę i jajka. Wymieszaj.
  2. Do miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj cynamon i cukier puder. Następnie energicznie wymieszaj ciasto łyżką.
  3. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by proszek do pieczenia delikatnie spulchnił ciasto. W tym czasie rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Polecam masło klarowane.
  4. Kiedy patelnia będzie już gorąca, głęboką łyżką nakładaj na nią porcje ciasta na placuszki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Placuszki powinny być lekko rumiane.

Tak przygotowane placuszki podawaj tak, jak tylko chcesz. Będą świetnie smakowały z kremem czekoladowym lub bitą śmietaną i owocami. Możesz podać je także z domową konfiturą lub po prostu oprószyć cukrem pudrem, bo już same w sobie są tak pyszne, że nic nie musisz dodawać. 

Więcej o: