Nie ma dnia bym ich nie jadła. Muszę dorobić kilka słoików, bo mogą nie doczekać zimy

Jesień i zima zbliżają się wielkimi krokami, a to oznacza, że w naszych kuchniach powstała wielka fabryka przetworów. W domowym zaciszu przygotowujemy pyszne smakołyki, które otworzymy, gdy za oknem nie będzie już tak przyjemnie ciepło. Oprócz ogórków i słodkich dżemów warto zrobić poniższy przepis. To, co z niego wychodzi, możesz podawać na kanapkach, a także do obiadu.

Zbliżamy się do momentu, w którym będziemy musieli pożegnać się z lekkimi ubraniami na rzecz swetrów i ciepłych kurtek. Osobiście się z tego nie cieszę, bo uwielbiam lato i zawsze cieszę się, gdy mogę korzystać z niego w pełni. Wiem jednak, że duża część z was cieszy się na ochłodzenie i na wkroczenie bardziej deszczowe i zimniejsze miesiące. Osoby, które tak przypadają za jesienią i zimą, z pewnością zamykają się latem w domach, by zamknąć w słoikach pyszne owoce i warzywa. Jeśli chcesz dorobić do swoich zapasów coś jeszcze, to poniższe receptura świetnie się do tego sprawdzi.

Zobacz wideo Lubisz ajwar? Z łatwością przyrządzisz go w domu

Papryka konserwowa na zimę jest idealnym wyborem dla tych, którzy chcą dodatek nie tylko do obiadów, ale także do kanapek. Tak przygotowaną paprykę możesz podawać również samodzielnie i serwować jako oddzielną przekąskę. Jej intensywny smak zawsze robi wrażenie i sprawia, że słoiki znikają jeden za drugim. 

Przepis na paprykę konserwową

Składniki

  • 1 kg kolorowej papryk,
  • 250 ml octu 6%,
  • 250 ml wody,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • 4 ząbki czosnku pokrojone w plastry,
  • łyżeczka nasion gorczycy,
  • łyżeczka nasion kopru,
  • łyżeczka ziela angielskiego,
  • łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach,
  • jeden liść laurowy na słoik,
  • łyżka oliwy z oliwek na słoik.

Sposób przygotowania

  1. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski lub kawałki. Włóż do dużego garnka, zalej wrzątkiem i blanszuj przez 5 minut. Następnie odcedź i odstaw do ostygnięcia.
  2. W osobnym garnku wymieszaj ocet, wodę, cukier, sól i przyprawy. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut, aż cukier i sól się rozpuszczą.
  3. Do wyparzonych słoików włóż kilka plasterków czosnku, nasiona gorczycy, kopru, ziela angielskiego, pieprz, liść laurowy i łyżkę oliwy. Następnie ciasno upakuj paprykę.
  4. Zalej wszystko gorącą zalewą, pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni na górze. Zakręć słoiki i pasteryzuj przez około 10 minut. Po pasteryzacji pozostaw słoiki do ostygnięcia, najlepiej do góry dnem. Po tym czasie przechowuj paprykę w chłodnym miejscu.
Więcej o: