-
Haps
-
Jak przygotować
- Nie ma dnia bym ich nie jadła. Muszę dorobić kilka słoików, bo mogą nie doczekać zimy
Nie ma dnia bym ich nie jadła. Muszę dorobić kilka słoików, bo mogą nie doczekać zimy
Jesień i zima zbliżają się wielkimi krokami, a to oznacza, że w naszych kuchniach powstała wielka fabryka przetworów. W domowym zaciszu przygotowujemy pyszne smakołyki, które otworzymy, gdy za oknem nie będzie już tak przyjemnie ciepło. Oprócz ogórków i słodkich dżemów warto zrobić poniższy przepis. To, co z niego wychodzi, możesz podawać na kanapkach, a także do obiadu.
Zbliżamy się do momentu, w którym będziemy musieli pożegnać się z lekkimi ubraniami na rzecz swetrów i ciepłych kurtek. Osobiście się z tego nie cieszę, bo uwielbiam lato i zawsze cieszę się, gdy mogę korzystać z niego w pełni. Wiem jednak, że duża część z was cieszy się na ochłodzenie i na wkroczenie bardziej deszczowe i zimniejsze miesiące. Osoby, które tak przypadają za jesienią i zimą, z pewnością zamykają się latem w domach, by zamknąć w słoikach pyszne owoce i warzywa. Jeśli chcesz dorobić do swoich zapasów coś jeszcze, to poniższe receptura świetnie się do tego sprawdzi.
Zobacz wideo Lubisz ajwar? Z łatwością przyrządzisz go w domu
Papryka konserwowa na zimę jest idealnym wyborem dla tych, którzy chcą dodatek nie tylko do obiadów, ale także do kanapek. Tak przygotowaną paprykę możesz podawać również samodzielnie i serwować jako oddzielną przekąskę. Jej intensywny smak zawsze robi wrażenie i sprawia, że słoiki znikają jeden za drugim.
Przepis na paprykę konserwową
Składniki
- 1 kg kolorowej papryk,
- 250 ml octu 6%,
- 250 ml wody,
- 100 g cukru,
- 2 łyżki soli,
- 4 ząbki czosnku pokrojone w plastry,
- łyżeczka nasion gorczycy,
- łyżeczka nasion kopru,
- łyżeczka ziela angielskiego,
- łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach,
- jeden liść laurowy na słoik,
- łyżka oliwy z oliwek na słoik.
Sposób przygotowania
- Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski lub kawałki. Włóż do dużego garnka, zalej wrzątkiem i blanszuj przez 5 minut. Następnie odcedź i odstaw do ostygnięcia.
- W osobnym garnku wymieszaj ocet, wodę, cukier, sól i przyprawy. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut, aż cukier i sól się rozpuszczą.
- Do wyparzonych słoików włóż kilka plasterków czosnku, nasiona gorczycy, kopru, ziela angielskiego, pieprz, liść laurowy i łyżkę oliwy. Następnie ciasno upakuj paprykę.
- Zalej wszystko gorącą zalewą, pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni na górze. Zakręć słoiki i pasteryzuj przez około 10 minut. Po pasteryzacji pozostaw słoiki do ostygnięcia, najlepiej do góry dnem. Po tym czasie przechowuj paprykę w chłodnym miejscu.