Placki jogurtowe, czyli śniadanie na medal. Dodaj lubiany owoc, a będziesz jeść na okrągło

Jeśli lubisz śniadania na słodko, a do tego nie masz rano zbyt wiele czasu, ten przepis jest stworzony dla ciebie. Pyszne, pulchne i delikatne placki jogurtowe kochają nie tylko dzieci, lecz każdy, kto od czasu do czasu lubi sobie połasuchować. Jak zrobić placuszki twojego życia? Nie zapomnij o owocu, który uwielbia pół świata.

Jak zrobić delikatne, mięciutkie i puszyste placki jogurtowe? Nie wiem, czy istnieje łatwiejszy przepis na śniadanie (może poza kanapką z masłem i szynką). Jeśli lubisz zacząć dzień od czegoś pysznego i dodającego energii, to najlepszy wybór. Dodaj do ciasta rozgniecione banany, a smak wystrzeli cię z kapci (i piżamy przy okazji). 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne placuszki drobiowe

Placuszki jogurtowe, czyli śniadanie na medal

Składniki:

  • 180 g mąki pszennej (najlepiej sprawdzi się typ 450),
  • 2 niewielkie, dojrzałe banany,
  • 250 g jogurtu naturalnego,
  • 2 średnie jajka,
  • 2 pełne łyżki cukru pudru,
  • 2 pełne łyżki masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • płaska łyżeczka cukru waniliowego,
  • tłuszcz do smażenia.

Placuszki jogurtowe z bananami - sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę.
  3. Do kolejnej miski wlej jogurt, dodaj żółtka, banany rozgniecione widelcem na papkę, oba cukry i zacznij mieszać mikserem na wysokich obrotach.
  4. Do wilgotnych składników przesyp mąkę z proszkiem i szpatułką wymieszaj do połączenia składników. Następnie dodaj pianę z białek, krótko przemieszaj i odstaw.
  5. Patelnię lekko natłuść, najlepiej masłem klarowanym, i porządnie rozgrzej. Następnie chochelką lub głęboką łyżką kładź porcje ciasta na placuszki. Powinny smażyć się na niewielkiej mocy palnika i pod wpływem ciepła pięknie urosnąć.
  6. Kiedy placuszki zezłocą się z jednej strony, obróć je na drugą i smaż jeszcze chwilkę. Podawaj oprószone cukrem pudrem lub z dżemem.
Więcej o: