-
Haps
-
Jak przygotować
- Placki jogurtowe, czyli śniadanie na medal. Dodaj lubiany owoc, a będziesz jeść na okrągło
Placki jogurtowe, czyli śniadanie na medal. Dodaj lubiany owoc, a będziesz jeść na okrągło
Jeśli lubisz śniadania na słodko, a do tego nie masz rano zbyt wiele czasu, ten przepis jest stworzony dla ciebie. Pyszne, pulchne i delikatne placki jogurtowe kochają nie tylko dzieci, lecz każdy, kto od czasu do czasu lubi sobie połasuchować. Jak zrobić placuszki twojego życia? Nie zapomnij o owocu, który uwielbia pół świata.
Jak zrobić delikatne, mięciutkie i puszyste placki jogurtowe? Nie wiem, czy istnieje łatwiejszy przepis na śniadanie (może poza kanapką z masłem i szynką). Jeśli lubisz zacząć dzień od czegoś pysznego i dodającego energii, to najlepszy wybór. Dodaj do ciasta rozgniecione banany, a smak wystrzeli cię z kapci (i piżamy przy okazji).
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne placuszki drobiowe
Placuszki jogurtowe, czyli śniadanie na medal
Składniki:
- 180 g mąki pszennej (najlepiej sprawdzi się typ 450),
- 2 niewielkie, dojrzałe banany,
- 250 g jogurtu naturalnego,
- 2 średnie jajka,
- 2 pełne łyżki cukru pudru,
- 2 pełne łyżki masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- płaska łyżeczka cukru waniliowego,
- tłuszcz do smażenia.
Placuszki jogurtowe z bananami - sposób wykonania:
- Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę.
- Do kolejnej miski wlej jogurt, dodaj żółtka, banany rozgniecione widelcem na papkę, oba cukry i zacznij mieszać mikserem na wysokich obrotach.
- Do wilgotnych składników przesyp mąkę z proszkiem i szpatułką wymieszaj do połączenia składników. Następnie dodaj pianę z białek, krótko przemieszaj i odstaw.
- Patelnię lekko natłuść, najlepiej masłem klarowanym, i porządnie rozgrzej. Następnie chochelką lub głęboką łyżką kładź porcje ciasta na placuszki. Powinny smażyć się na niewielkiej mocy palnika i pod wpływem ciepła pięknie urosnąć.
- Kiedy placuszki zezłocą się z jednej strony, obróć je na drugą i smaż jeszcze chwilkę. Podawaj oprószone cukrem pudrem lub z dżemem.