• Link został skopiowany

Mąż nie lubi dyni, a i tak się zajada. Piekę to ciasto co tydzień. Sekret tkwi w jednym dodatku

Ciasto dyniowe to smak, który nieodłącznie kojarzy się z jesienią. Przepisów jest wiele, od klasycznych wypieków po nietypowe połączenia smaków. Tym razem proponujemy proste puszyste i lekko korzenne ciasto z dyni z kremem mascarpone.
Ciasto dyniowe (zdj. ilustracyjne)
Ciasto dyniowe, Fot. tarikkaanmuslu / iStock

Sezon na dynie rusza już niedługo, a wiele osób zaciera ręce i z niecierpliwością wyczekuje na moment, w którym będzie można sięgać po to warzywo. Choć kojarzy się przede wszystkim z wytrawnymi potrawami, takimi jak zupy, zapiekanki czy kluski, można z niego zrobić także przepyszne słodkości.

Zobacz wideo Pokochasz dynię w tej odsłonie. Klasyczne kopytka płaczą z zazdrości

Ciasto dyniowe idealne nie tylko na jesień. Sekretem są korzenne przyprawy

Idealnym dodatkiem do ciasta dyniowego są przyprawy korzenne. Możesz sięgnąć po gotowe mieszanki lub zrobić swoją. Przyda ci się moździerz lub młynek, będziesz bowiem potrzebować zmielonych goździków. Oprócz tego sięgnij po obowiązkowy cynamon, a także gałkę muszkatołową, szczyptę imbiru i kardamonu. Jeśli nie masz ich pod ręką, w zupełności wystarczy sam cynamon.

Jak zrobić ciasto dyniowe? Zanim zaczniesz, przygotuj purée

Do ciasta dyniowego będziesz potrzebować purée z dyni. Najlepiej sprawdzi się dynia hokkaido. Przekrój ją na pół, wydrąż pestki i podziel na mniejsze części. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 40-50 minut, aż zmięknie. Odstaw do przestudzenia, ale jeszcze ciepłą dynię oddziel od skórki, zgnieć widelcem na gładką papkę lub zmiksuj blenderem. Do tego ciasta potrzebujesz 1,5 szklanki purée. Resztę możesz zamrozić.

Ciasto dyniowe
Ciasto dyniowe fot. Nina Firsova / shutterstock.com
  • 1 i 1/2 szklanki purée z dyni,
  • 3/4 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego),
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • 2 jajka (rozmiar M),
  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cynamonu lub 1 łyżeczka mieszanki korzennej,
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy,
  • szczypta soli.

Krem mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 250 ml śmietanki kremówki (co najmniej 30 proc.),
  • 4-5 łyżek cukru pudru.

PORADA! Pamiętaj, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. To szczególnie dotyczy jajek. Dzięki temu unikniesz zakalca.

Formę (24x24 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Purée wymieszaj z olejem, cukrem, startą skórką pomarańczy, solą i roztrzepanymi jajkami. Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem lub przyprawą korzenną. Do mąki powoli dodawaj dyniową miksturę i wymieszaj szpatułką tylko do połączenia składników. Przelej do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piecz przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka.

W zimnej misce ubij kremówkę. Pod koniec dodaj serek mascarpone i cukier puder. Tak przygotowany krem wyłóż na wierzch ciasta lub przełóż nim przekrojone na pół dyniowe blaty i na koniec posyp cukrem pudrem. Udekoruj np. skórką pomarańczową, siekanymi orzechami.

Więcej o: