Sezon na dynie rusza już niedługo, a wiele osób zaciera ręce i z niecierpliwością wyczekuje na moment, w którym będzie można sięgać po to warzywo. Choć kojarzy się przede wszystkim z wytrawnymi potrawami, takimi jak zupy, zapiekanki czy kluski, można z niego zrobić także przepyszne słodkości.
Idealnym dodatkiem do ciasta dyniowego są przyprawy korzenne. Możesz sięgnąć po gotowe mieszanki lub zrobić swoją. Przyda ci się moździerz lub młynek, będziesz bowiem potrzebować zmielonych goździków. Oprócz tego sięgnij po obowiązkowy cynamon, a także gałkę muszkatołową, szczyptę imbiru i kardamonu. Jeśli nie masz ich pod ręką, w zupełności wystarczy sam cynamon.
Do ciasta dyniowego będziesz potrzebować purée z dyni. Najlepiej sprawdzi się dynia hokkaido. Przekrój ją na pół, wydrąż pestki i podziel na mniejsze części. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 40-50 minut, aż zmięknie. Odstaw do przestudzenia, ale jeszcze ciepłą dynię oddziel od skórki, zgnieć widelcem na gładką papkę lub zmiksuj blenderem. Do tego ciasta potrzebujesz 1,5 szklanki purée. Resztę możesz zamrozić.
Krem mascarpone:
PORADA! Pamiętaj, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. To szczególnie dotyczy jajek. Dzięki temu unikniesz zakalca.
Formę (24x24 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Purée wymieszaj z olejem, cukrem, startą skórką pomarańczy, solą i roztrzepanymi jajkami. Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem lub przyprawą korzenną. Do mąki powoli dodawaj dyniową miksturę i wymieszaj szpatułką tylko do połączenia składników. Przelej do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piecz przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka.
W zimnej misce ubij kremówkę. Pod koniec dodaj serek mascarpone i cukier puder. Tak przygotowany krem wyłóż na wierzch ciasta lub przełóż nim przekrojone na pół dyniowe blaty i na koniec posyp cukrem pudrem. Udekoruj np. skórką pomarańczową, siekanymi orzechami.