Połączyła drożdże, cynamon i... cukinię. Tak pysznych bułek w życiu nie jadłam. "Jest pyszne"

Co można zrobić z cukinii na szybko? Najpopularniejszą opcją są zdecydowanie placki. Jeśli jednak masz ochotę wrzucić na ząb coś słodkiego, wykorzystaj ją do przygotowania pysznej i aromatycznej przekąski. Mowa o cynamonkach.

Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Ponieważ hodowana w ogrodzie bardzo często owocuje, niekiedy trudno ją przejeść. Z tego powodu powstają coraz to nowsze, ciekawsze, a przede wszystkim pyszne przepisy na to, jak wykorzystać to zdrowe warzywo. Jednym z nich niedawno podzieliła się Julita, założycielka konta biedanizm na TikToku i Instagramie.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Co jest potrzebne do zrobienia cynamonek? Przede wszystkim: cukinia

Cukinia to zdrowe warzywo o neutralnym smaku, który sprawia, że można przyrządzić ją na naprawdę wiele sposobów. Z sukcesem przygotujesz z niej nawet cynamonki, które wyjdą obłędne w smaku oraz idealnie wilgotne w środku. Choć brzmi niecodziennie, komntarze pod opublikowanym przez biedanizm filmem z przepisem, mówią wszystko. Wyjdzie smakowicie. - Cukinię da się wcisnąć absolutnie do wszystkiego - przekonuje w żartobliwym tonie autorka nagrania. Czego potrzebujesz do przygotowania pyszniutkich cynamonek?

  • 1 opakowanie suchych drożdży,
  • około 8-9 łyżek cukru,
  • 1 szklanka lekko ciepłej wody (opcjonalnie: mleko),
  • około 0,5 kg mąki pszennej,
  • ok. 5 łyżek oleju,
  • 1 cukinii średniej wielkości,
  • cynamonu,
  • 2 łyżki miękkiego masła.

Co można zrobić z cukinii na szybko? Przepis na obłędne cynamonki

Przygotowanie cynamonek nie jest trudne i z pewnością poradzi sobie z nim nawet początkujący. Zacznij od wyrobienia ciasta. Do miski wsyp drożdże, ok. 5 łyżek cukru, wlej wodę i wymieszaj do rozpuszczenia się składników. Następnie stopniowo i cały czas mieszając, dodawaj mąkę. Tak przygotowane ciasto zagniataj, dodając co jakiś czas nieco oleju. Gdy przestanie się aż tak kleić (można dodać odrobinę mąki), przełóż do czystej miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę. W międzyczasie przygotuj resztę składników.

  1. Cukinię obierz, zetrzyj na tarce i odsącz z nadmiaru wody.
  2. Dodaj do niej 4 łyżki cukru, masło i cynamon (ok. 2-3 łyżki w zupełności wystarczą. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
  4. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat, ugnieć jeszcze raz i rozwałkuj na prostokąt.
  5. Wyłóż na nie cukiniowy farsz" do ok. 5 cm od brzegów.
  6. Zawiń w rulon, potnij na 10 równych części, ułóż na blaszce wyłożonej papierem i piecz ok. 20-30 minut, aż się zarumienią. Wyjmij i odstaw do lekkiego ostygnięcia.

PORADA! Po pokrojeniu ciasta możesz je jeszcze odstawić na 30-60 minut, by zrobiło się bardziej puszyste. Nie jest to jednak obowiązkowe.

Pod nagraniem pojawiło się sporo zadowolonych komentarzy. Niektórzy już zdążyli wykorzystać przepis, inni żartowali z wszechstronności cukinii.

Czy dodając cukinię do cynamonek, staje się ona sałatką?
Matko, ale super! Będę próbować
Jest pyszne, bardzo polecam
Właśnie robię te cynamonki po raz drugi, przecudowne są, dziękuję za przepis

- chwalą przepis w komentarzach internauci. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, którą znajdziesz poniżej.

Więcej o: