Olej z pestek dyni to niekoniecznie pierwszy wybór w kuchni. Warto jednak sięgać po niego częściej, niż jedynie w trakcie przygotowywania zupy dyniowej. Jest nie tylko pyszny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy. Skrywa naprawdę wiele cennych właściwości.
W oleju z pestek dyni znajdziesz samo dobro. Przede wszystkim mowa o witaminach, w tym witaminie E, K, C, A oraz B6. Oprócz tego to bogate źródło zdrowych kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i wielonienasyconych, które dobroczynnie wpływają na organizm, a przede wszystkim układ krwionośny. Zawiera również m.in. cynk, wapń, potas, fosfor, a także kwas foliowy, niacynę, błonnik, ryboflawiny. To wszystko sprawia, że wspiera regenerację organizmu i działa przeciwzapalnie oraz wspomaga obniżyć poziom złego cholesterolu.
Jeśli zmagasz się z problemami dotyczącymi wątroby, układu nerwowego (np. kiepską pamięcią), czy nerek, tym bardziej warto włączyć go do diety. Oczywiście nie jako remedium na wszelkie dolegliwości, a w ramach pomocy przy powrocie do zdrowia. Ponieważ korzystnie wpływa na przewód pokarmowy, a przede wszystkim jego nabłonek, wspomoże odchudzanie, a przy okazji wzmocni włosy i paznokcie.
PORADA! Nie zapomnij, by w razie jakichkolwiek dolegliwości czy niepewności związanej z leczeniem, w pierwszej kolejności zawsze kierować się do lekarza.
Olej z pestek dyni poznasz po zielonkawo-pomarańczowym kolorze (stąd jego potoczna nazwa, czyli zielone złoto) oraz delikatnym, orzechowym aromacie. Jeśli chcesz w pełni wykorzystać jego dobroczynne właściwości, pamiętaj, by kupować jedynie ten nierafinowany, zimnotłoczony i najlepiej w niewielkich, ciemnych butelkach. Wszystko dlatego, że ma stosunkowo krótką datę ważności. Do czego warto go użyć? Oczywiście jako dodatek do pysznej i rozgrzewającej jesienią zupy dyniowej (ale nie gorącej). Oprócz tego nada się do sosów i dressingów do pysznych sałatek, a jeśli nie przeszkadza ci jego smak, również śniadań na słono. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, którą znajdziesz poniżej.
OSTRZEŻENIE! Olej z pestek dyni nie nadaje się do smażenia. Wysoka temperatura sprawi, że straci niemal wszystkie właściwości, z powodu których warto włączyć go do diety.