• Link został skopiowany

Nie bez powodu mówi się o nim "zielone złoto". Obniża cholesterol i wspomaga odchudzanie

Chyba nie ma kuchni, w której nie używałoby się oleju. Podczas gdy największą popularnością cieszy się m.in. rzepakowy, słonecznikowy, kokosowy czy oliwa z oliwek, do swojej diety warto włączyć też inny. Korzyści płynące ze zmiany będą ogromne.
Nie bez powodu mówi się o nim 'zielone złoto'. Obniża cholesterol i wspomaga odchudzanie
Nie bez powodu mówi się o nim 'zielone złoto'. Obniża cholesterol i wspomaga odchudzanie. Fot. istockphoto.com / PAVEL IARUNICHEV

Olej z pestek dyni to niekoniecznie pierwszy wybór w kuchni. Warto jednak sięgać po niego częściej, niż jedynie w trakcie przygotowywania zupy dyniowej. Jest nie tylko pyszny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy. Skrywa naprawdę wiele cennych właściwości.

Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Włącz do swojej diety ten olej. Jest po brzegi napakowany dobrem

W oleju z pestek dyni znajdziesz samo dobro. Przede wszystkim mowa o witaminach, w tym witaminie E, K, C, A oraz B6. Oprócz tego to bogate źródło zdrowych kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i wielonienasyconych, które dobroczynnie wpływają na organizm, a przede wszystkim układ krwionośny. Zawiera również m.in. cynk, wapń, potas, fosfor, a także kwas foliowy, niacynę, błonnik, ryboflawiny. To wszystko sprawia, że wspiera regenerację organizmu i działa przeciwzapalnie oraz wspomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. 

Na co pomaga olej z pestek z dyni? Lista jest długa

Jeśli zmagasz się z problemami dotyczącymi wątroby, układu nerwowego (np. kiepską pamięcią), czy nerek, tym bardziej warto włączyć go do diety. Oczywiście nie jako remedium na wszelkie dolegliwości, a w ramach pomocy przy powrocie do zdrowia. Ponieważ korzystnie wpływa na przewód pokarmowy, a przede wszystkim jego nabłonek, wspomoże odchudzanie, a przy okazji wzmocni włosy i paznokcie.

PORADA! Nie zapomnij, by w razie jakichkolwiek dolegliwości czy niepewności związanej z leczeniem, w pierwszej kolejności zawsze kierować się do lekarza.

Zupa dyniowa
Zupa dyniowaFot. AnaSeny/iStock

Jak jeść olej z pestek dyni? Nie tylko do zupy

Olej z pestek dyni poznasz po zielonkawo-pomarańczowym kolorze (stąd jego potoczna nazwa, czyli zielone złoto) oraz delikatnym, orzechowym aromacie. Jeśli chcesz w pełni wykorzystać jego dobroczynne właściwości, pamiętaj, by kupować jedynie ten nierafinowany, zimnotłoczony i najlepiej w niewielkich, ciemnych butelkach. Wszystko dlatego, że ma stosunkowo krótką datę ważności. Do czego warto go użyć? Oczywiście jako dodatek do pysznej i rozgrzewającej jesienią zupy dyniowej (ale nie gorącej). Oprócz tego nada się do sosów i dressingów do pysznych sałatek, a jeśli nie przeszkadza ci jego smak, również śniadań na słonoJeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, którą znajdziesz poniżej.

OSTRZEŻENIE! Olej z pestek dyni nie nadaje się do smażenia. Wysoka temperatura sprawi, że straci niemal wszystkie właściwości, z powodu których warto włączyć go do diety.

Więcej o: