Dla wielu Polaków dary lasu stanowią nieodłączny element jesieni. W końcu są przepyszne i można je wykorzystać na wiele sposobów - m.in. do sosów, przetworów, kotletów. Moja babcia zazwyczaj je suszyła, a następnie przygotowywała z nich obłędną zupę grzybową. Gwarantuję, że kiedy jej spróbujecie, zakochacie się tak jak ja.
Smak zupy grzybowej nie jest jej jedyną zaletą. Ja doceniam także jej prostotę i fakt, że można ją przygotować naprawdę szybko. Co będzie nam potrzebne oprócz suszonych grzybów? Wystarczy kilka warzyw i przypraw, a możliwe, że już macie je w domu. Oto kompletna lista potrzebnych produktów.
Przygotowanie babcinej zupy grzybowej zacznij od przygotowania suszonych grzybów. Namocz je w wodzie przez pół godziny, aby zmiękły. Potem odcedź je i pokrój na mniejsze kawałki. Teraz postępuj zgodnie z poniższą instrukcją.
Sposób przygotowania:
Gotowe. Zupę grzybową podawaj jeszcze gorącą z dodatkiem grzanek lub kromki chrupiącego chleba z odrobiną masła. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.