Przepis, który przenosi mnie do beztroskich czasów dzieciństwa. Tą zupą zawsze zajadałam się u babci

Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią nadchodzi czas na zmianę naszego menu. Jednym z rarytasów, które królują w tym czasie w kuchni, są bez wątpienia grzyby, w tym suszone. Co można z nimi zrobić? Ja najchętniej stawiam na szybką i pyszną zupę, jaką w dzieciństwie zajadałam się u babci.

Dla wielu Polaków dary lasu stanowią nieodłączny element jesieni. W końcu są przepyszne i można je wykorzystać na wiele sposobów - m.in. do sosów, przetworów, kotletów. Moja babcia zazwyczaj je suszyła, a następnie przygotowywała z nich obłędną zupę grzybową. Gwarantuję, że kiedy jej spróbujecie, zakochacie się tak jak ja. 

Zobacz wideo Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna [PRZEPIS]

Zupa grzybowa z suszonych grzybów. Zaskakuje smakiem i przenosi do dzieciństwa

Smak zupy grzybowej nie jest jej jedyną zaletą. Ja doceniam także jej prostotę i fakt, że można ją przygotować naprawdę szybko. Co będzie nam potrzebne oprócz suszonych grzybów? Wystarczy kilka warzyw i przypraw, a możliwe, że już macie je w domu. Oto kompletna lista potrzebnych produktów.

Składniki na zupę grzybową z suszonych grzybów:

  • suszone grzyby - duża garść,
  • ziemniaki - dwa średniej wielkości,
  • cebula - dwie nieduże,
  • czosnek - dwa ząbki,
  • rosół lub bulion warzywny - litr,
  • masło - odrobina do smażenia,
  • natka pietruszki - łyżka,
  • tymianek (suszony) - łyżeczka,
  • pieprz i sól do smaku.

Jak ugotować zupę grzybową z suszonych grzybów? Naprawę łatwo i szybko

Przygotowanie babcinej zupy grzybowej zacznij od przygotowania suszonych grzybów. Namocz je w wodzie przez pół godziny, aby zmiękły. Potem odcedź je i pokrój na mniejsze kawałki. Teraz postępuj zgodnie z poniższą instrukcją.

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanej patelni z odrobiną masła zeszklij cebulę i czosnek. Do warzyw dodaj grzyby i smaż przez dwie - trzy minuty.
  2. W dużym garnku zagotuj rosół (bulion) z obranymi i pokrojonymi ziemniakami. Wywar gotuj przez około 10 minut, po czym dodaj grzyby z cebulą i czosnkiem.
  3. Wymieszaj zupę i gotuj przez kolejny kwadrans, aż ziemniaki zmiękną.
  4. Pod koniec gotowania dodaj zioła i przypraw do smaku.

Gotowe. Zupę grzybową podawaj jeszcze gorącą z dodatkiem grzanek lub kromki chrupiącego chleba z odrobiną masła. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: