Zupa grzybowa z suszonych grzybów. Co zrobić, żeby nie były gorzkie? Dwa składniki pomogą niczym Bracia Koala

Zupa grzybowa z suszonych grzybów to świetna propozycja na codzienny obiad, ale także obowiązkowa pozycja w wigilijnym menu. Niestety, czasami suszone grzyby wychodzą gorzkie i tym psują smak potrawy. My jednak znamy bardzo pomocny trik, dzięki któremu grzyby nie tylko nie będą gorzkie, ale także dużo bardziej aromatyczne. Te składniki masz w kuchni.

Więcej przepisów na dania z grzybów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Dawno temu, podczas wieczornego seansu dla najmłodszych, jedna ze stacji delektowała nasze oczy bajką o przygodach dwóch sympatycznych Braci Koala, którzy z ochotą nieśli pomoc swoim przyjaciołom. My dziś jak bohaterowie tej Wieczorynki, służymy pomocą wszystkim, którzy zastanawiają się, jak zrobić zupę z suszonych grzybów, i dodatkowo co zrobić, żeby grzyby nie były gorzkie. Oprócz sprawdzonego przepisu mamy dla was ciekawy trik. 

Zobacz wideo

Co zrobić, żeby suszone grzyby nie były gorzkie?

Żeby przygotować jakiekolwiek danie z suszonych grzybów, zawsze warto wcześniej je namoczyć. I cały problem tkwi w tym, że czasami wychodzą po prostu gorzkie. Ktoś kiedyś wpadł na pomysł, żeby grzyby moczyć w mleku. Owszem, jest to jakiś sposób, by pozbyć się goryczki, ale razem z goryczką pozbywasz się także intensywnego aromatu suszonych grzybów. Co więc zrobić? Zalej suszone grzyby zimną wodą i dodaj do nich cebulę pokrojoną na ćwiartki i 2-3 listki laurowe. Cebula wchłonie gorycz i podkreśli smak grzybów, podobnie jak liście laurowe. Te dwie rzeczy wręcz kochają się z suszonymi grzybami. 

Zupa grzybowa z suszonych grzybów. Pachnąca i aromatyczna

Składniki:

  • ok. 150 g suszonych grzybów
  • 3 średnie marchewki
  • 2 pietruszki 
  • pół większego selera
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • dodatkowo: śmietana, zakwas na żurek, sok z kiszonej kapusty itp. 
  • do podania makaron lub utłuczone ziemniaki
  • odrobina masła lub oleju

Sposób wykonania:

  1. Grzyby suszone skrusz w dłoniach, wsyp do miski i zalej zimną wodą. Następnie dodaj cebulę pokrojoną w ćwiartki i 2-3 liście laurowe. Odstaw na kilka godzin, by grzyby wchłonęły wodę. Następnie wyrzuć cebulę i liście laurowe. Ugotuj grzyby do delikatnej miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kilku kulek ziela angielskiego i 2 nowych listków laurowych. 
  2. Kiedy grzyby się moczą, należy przygotować esencjonalny bulion warzywny. Warzywa obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Następnie zalej wodą i dodaj przyprawy do smaku. Gotuj na minimalnej mocy palnika, aż wszystkie warzywa będą miękkie. 
  3. Ugotowane warzywa wyłów z wywaru, następnie dodaj grzyby wraz z wodą, w której się gotowały. Gotuj na wolnym ogniu, aż grzyby całkowicie miękkie. W tym czasie na odrobinie masła lub oleju podsmaż posiekaną cebulę. Zawartość patelni dodaj do zupy. 
  4. Pod koniec gotowania dodaj zahartowaną śmietanę, lub żur albo sok z kapusty, jeśli wolisz jeść zupę na kwaśno. W razie konieczności dopraw jeszcze solą i pieprzem do smaku. 

Taka zupa nadaje się idealnie zarówno na codzienny obiad, jak również jako jedno z dań podczas wigilijnej wieczerzy. Jeśli jednak nie masz siły ani ochoty bawić się w długie gotowanie wywaru z warzyw, możesz tę zupę zrobić na rosole, który ci został z poprzedniego obiadu. W takich sytuacjach przydają się zawekowane lub zamrożone dwa słoiki złotego bulionu. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA