Więcej przepisów na dania z grzybów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Dawno temu, podczas wieczornego seansu dla najmłodszych, jedna ze stacji delektowała nasze oczy bajką o przygodach dwóch sympatycznych Braci Koala, którzy z ochotą nieśli pomoc swoim przyjaciołom. My dziś jak bohaterowie tej Wieczorynki, służymy pomocą wszystkim, którzy zastanawiają się, jak zrobić zupę z suszonych grzybów, i dodatkowo co zrobić, żeby grzyby nie były gorzkie. Oprócz sprawdzonego przepisu mamy dla was ciekawy trik.
Żeby przygotować jakiekolwiek danie z suszonych grzybów, zawsze warto wcześniej je namoczyć. I cały problem tkwi w tym, że czasami wychodzą po prostu gorzkie. Ktoś kiedyś wpadł na pomysł, żeby grzyby moczyć w mleku. Owszem, jest to jakiś sposób, by pozbyć się goryczki, ale razem z goryczką pozbywasz się także intensywnego aromatu suszonych grzybów. Co więc zrobić? Zalej suszone grzyby zimną wodą i dodaj do nich cebulę pokrojoną na ćwiartki i 2-3 listki laurowe. Cebula wchłonie gorycz i podkreśli smak grzybów, podobnie jak liście laurowe. Te dwie rzeczy wręcz kochają się z suszonymi grzybami.
Składniki:
Taka zupa nadaje się idealnie zarówno na codzienny obiad, jak również jako jedno z dań podczas wigilijnej wieczerzy. Jeśli jednak nie masz siły ani ochoty bawić się w długie gotowanie wywaru z warzyw, możesz tę zupę zrobić na rosole, który ci został z poprzedniego obiadu. W takich sytuacjach przydają się zawekowane lub zamrożone dwa słoiki złotego bulionu.