Zupa cebulowa znana jest na całym świecie jako klasyk kuchni francuskiej. Dawniej była to strawa dla niższych warstw społecznych, obecnie turyści i miłośnicy francuskich smaków chętnie zajadają się pyszną, wyrazistą zupą w drogich restauracjach. Mam dobrą wiadomość: nie musisz wychodzić z domu, żeby zjeść pyszną francuską zupę cebulową. Ten przepis jest tak banalny, że nie uwierzysz.
bonchan /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zupa cebulowa widnieje w kartach najlepszych restauracji, ale wcale nie jest trudna ani droga do zrobienia. Przepis na zupę cebulową zachwyca prostotą i niewielką ilością składników, a o smaku możemy porozmawiać później, bo jest tak pyszna, że szkoda jej nie spróbować. Ten francuski klasyk możemy nieco podkręcić i dodać trochę naszego sera. Bursztyn sprawdzi się idealnie.
REKLAMA
Zobacz wideo Jak uratować za słoną zupę? Zobacz nasze wideo
Zupa cebulowa - zrobisz raz i zapomnisz o rosole
Składniki:
8 większych cebul w żółtych łupinach,
4-6 ząbków czosnku,
2 kacze udka i korpus drobiowy,
400 g kości wołowych rosołowych,
2 marchewki,
pół selera,
masło klarowane,
sól, pieprz, tymianek, odrobina rozmarynu, łyżeczka octu z białego wina,
białe wytrawne wino (niepełna szklanka),
kilka kromek bułki wrocławskiej lub innego pieczywa,
starty ser Bursztyn.
Sposób wykonania:
Zacznij od przygotowania esencjonalnego wywaru z mięsa i warzyw. Mięso z kaczki i kości wołowe zalej wodą tak, by je przykrywała. Dodaj obraną marchewkę oraz seler, kilka kuleczek ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe. Na minimalnym ogniu gotuj, aż mięso z kaczki będzie się niemal rozpadać.
Kiedy wywar się gotuje, przygotuj cebulę. Obierz ją i posiekaj w piórka. Czosnek posiekaj w bardzo drobną kostkę.
Przygotuj garnek z gruby dnem i rozgrzej w nim dwie łyżki masła klarowanego. Dodaj cebulę i na wolnym ogniu całość duś. Nie należy smażyć cebuli - powinna niemal gotować się w maśle i własnych sokach.
Po ok. 15 minutach duszenia dodaj do cebuli szczyptę soli i odrobinę cukru (wystarczy łyżeczka). Dodaj także 2-3 listki laurowe i duś przez kolejne 20 minut. Po tym czasie cebula powinna zacząć się karmelizować.
Dodaj czosnek, wymieszaj i kiedy uwolni swój aromat, zalej całość białym, wytrawnym winem. Dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż alkohol odparuje. Na tym etapie możesz dodać także brandy, jeśli używasz.
Kiedy alkohol odparuje, skarmelizowaną cebulę zalej bulionem. Mięso oddziel od kości i dodaj do zupy. Dopraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem oraz rozmarynem. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez pół godziny. Powinna jedynie "puszczać oczka" jak rosół.
W tym czasie przygotuj grzanki. Bułkę wrocławską lub bagietkę pokrój na kromki, posmaruj odrobiną masła lub skrop oliwą i zaromatyzuj ząbkiem czosnku. Następnie na każdej kromce połóż odrobinę startego sera Bursztyn i zapiecz w piekarniku, aż ser się rozpuści.
Gorącą zupę przelej do miseczek i podawaj z grzanką obok lub włożoną do środka.