Hit restauracji na całym świecie. Za tym specjałem przepadnie każdy Polak

Zupa cebulowa znana jest na całym świecie jako klasyk kuchni francuskiej. Dawniej była to strawa dla niższych warstw społecznych, obecnie turyści i miłośnicy francuskich smaków chętnie zajadają się pyszną, wyrazistą zupą w drogich restauracjach. Mam dobrą wiadomość: nie musisz wychodzić z domu, żeby zjeść pyszną francuską zupę cebulową. Ten przepis jest tak banalny, że nie uwierzysz.

Zupa cebulowa widnieje w kartach najlepszych restauracji, ale wcale nie jest trudna ani droga do zrobienia. Przepis na zupę cebulową zachwyca prostotą i niewielką ilością składników, a o smaku możemy porozmawiać później, bo jest tak pyszna, że szkoda jej nie spróbować. Ten francuski klasyk możemy nieco podkręcić i dodać trochę naszego sera. Bursztyn sprawdzi się idealnie.

Zobacz wideo Jak uratować za słoną zupę? Zobacz nasze wideo

Zupa cebulowa - zrobisz raz i zapomnisz o rosole

Składniki:

  • 8 większych cebul w żółtych łupinach,
  • 4-6 ząbków czosnku,
  • 2 kacze udka i korpus drobiowy,
  • 400 g kości wołowych rosołowych,
  • 2 marchewki,
  • pół selera,
  • masło klarowane,
  • sól, pieprz, tymianek, odrobina rozmarynu, łyżeczka octu z białego wina,
  • białe wytrawne wino (niepełna szklanka),
  • kilka kromek bułki wrocławskiej lub innego pieczywa,
  • starty ser Bursztyn.

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania esencjonalnego wywaru z mięsa i warzyw. Mięso z kaczki i kości wołowe zalej wodą tak, by je przykrywała. Dodaj obraną marchewkę oraz seler, kilka kuleczek ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe. Na minimalnym ogniu gotuj, aż mięso z kaczki będzie się niemal rozpadać.
  2. Kiedy wywar się gotuje, przygotuj cebulę. Obierz ją i posiekaj w piórka. Czosnek posiekaj w bardzo drobną kostkę.
  3. Przygotuj garnek z gruby dnem i rozgrzej w nim dwie łyżki masła klarowanego. Dodaj cebulę i na wolnym ogniu całość duś. Nie należy smażyć cebuli - powinna niemal gotować się w maśle i własnych sokach.
  4. Po ok. 15 minutach duszenia dodaj do cebuli szczyptę soli i odrobinę cukru (wystarczy łyżeczka). Dodaj także 2-3 listki laurowe i duś przez kolejne 20 minut. Po tym czasie cebula powinna zacząć się karmelizować.
  5. Dodaj czosnek, wymieszaj i kiedy uwolni swój aromat, zalej całość białym, wytrawnym winem. Dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż alkohol odparuje. Na tym etapie możesz dodać także brandy, jeśli używasz.
  6. Kiedy alkohol odparuje, skarmelizowaną cebulę zalej bulionem. Mięso oddziel od kości i dodaj do zupy. Dopraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem oraz rozmarynem. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez pół godziny. Powinna jedynie "puszczać oczka" jak rosół.
  7. W tym czasie przygotuj grzanki. Bułkę wrocławską lub bagietkę pokrój na kromki, posmaruj odrobiną masła lub skrop oliwą i zaromatyzuj ząbkiem czosnku. Następnie na każdej kromce połóż odrobinę startego sera Bursztyn i zapiecz w piekarniku, aż ser się rozpuści.
  8. Gorącą zupę przelej do miseczek i podawaj z grzanką obok lub włożoną do środka.
Więcej o: