Wystarczy szczypta, a kalafiorowa będzie dużo lepsza. Musisz wypróbować

Zupa kalafiorowa to chyba najłatwiejszy obiad, jaki można sobie wymyślić. Jest nie tylko smaczna i szybka, lecz także pożywna i błyskawiczna w przygotowaniu. Jednak jest pewien patent, który sprawi, że na długo zapamiętasz ten smak. Odrobina żółtej przyprawy odmieni smak kalafiorowej o sto osiemdziesiąt stopni.

Zupa kalafiorowa to zdecydowanie obiad na medal. Jest łatwa, szybka (o ile masz pod ręką rosół lub bulion) i przede wszystkim pyszna. Może się wydawać, że to taki obiadowy zwyklaczek - nic bardziej mylnego. Z tym przepisem zupa kalafiorowa wyjdzie mistrzowska, a na talerzu będzie prezentowała się apetycznie i elegancko. W kilka chwil przygotujesz obiad, który smakuje i wygląda jak z najlepszej restauracji. Ważna jest mieszanka curry, trochę serka topionego też nie zaszkodzi.

Zobacz wideo Zobacz, jak łatwo można uratować za słony rosół

Zupa kalafiorowa. Szczypta zdziała cuda

Składniki:

  • ok. 2 l bulionu lub lekkiego rosołu,
  • 1 kalafior,
  • 4-5 ziemniaków,
  • 2 niewielkie marchewki,
  • 2 żółtka (opcjonalnie, ja bardzo lubię),
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • posiekany koperek,
  • ok. 100 g serka topionego o smaku śmietankowym,
  • śmietana 18 proc.,
  • sól, pieprz, odrobina curry,
  • masło.

Zupa kalafiorowa z curry i serkiem topionym - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą marchewkę i całość chwilę podsmażaj.
  2. Kiedy ziemniaki się zezłocą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj jeszcze chwilkę. Następnie zalej całość gorącym bulionem.
  3. Do gotującego się bulionu dodaj różyczki kalafiora, lekko osól i dodaj pieprz oraz curry. Na tym etapie możesz dodać również serek topiony.
  4. Kiedy kalafior i reszta warzyw będzie już miękka, dodaj zahartowaną śmietankę. Śmietanę zahartuj z roztrzepanym żółtkiem i gotuj jeszcze kilka minut. Następnie całość zblenduj blenderem ręcznym.
Więcej o: