Zrobiłam najlepszą wątróbkę w życiu. Była tak mięciutka, że rodzina nie mogła uwierzyć

Wątróbka jest jak heavy metal - można albo kochać, albo nie znosić, nie ma niczego pomiędzy. Ja zaliczam się do tych, co wątróbkę kochają miłością najszczerszą i robię ją bardzo często. Jednak ostatnio zrobiłam ją inaczej niż zwykle, wyszła tak delikatna i mięciutka, że nóż w zasadzie był niepotrzebny do krojenia. Dodałam także jedną przyprawę, która niektórych może zszokować.

Dla wielu z nas wątróbka to trauma z czasów szkolnej stołówki. Niestety, źle przyrządzona wątróbka mogła traumatyzować, zwłaszcza kiedy wychodziła gorzka, twarda jak podeszwa i na dodatek żylasta. Szczerze liczę jednak na to, że po przeczytaniu mojego przepisu na wątróbkę chociaż część osób zmieni zdanie. 

Zobacz wideo Ten przepis wgniecie cię w fotel. Nie zgadniesz, z czego są te kotlety

Zrobiłam najlepszą wątróbkę. Tak miękka, że nóż był niepotrzebny

Wątróbka, jak zresztą wszystkie podroby, bardzo często gości na moim stole. Uwielbiam ją za smak i nie oszukujmy się - cenę. Do tej pory zawsze robiłam wątróbkę w najbardziej znany sposób - smażoną z cebulką. Tylko niestety każdy wie, że wątróbka podczas smażenia nieźle strzela i pech chciał, że kiedyś strzeliła mi prosto w oko. Moja miłość jednak nie minęła i miałam dwa wyjścia - albo smażyć ją w przyłbicy do spawania, albo coś wymyślić. W pierwszej chwili pomyślałam, że najprościej będzie smażyć po prostu pod przykrywką, jednak postanowiłam zrobić wątróbkę zupełnie inaczej. Patelnię zostawiłam w szafce i nagrzałam piekarnik. 

Zrobiłam pyszną wątróbkę z szafranem
Zrobiłam pyszną wątróbkę z szafranem Joanna Szumilas - Głowacka, Haps.pl

Wątróbka z piekarnika lepsza od smażonej

Mąż nie lubi wątróbki wieprzowej, więc stawiamy na drobiową, z kurczaka lub indyka. Tym razem kupiliśmy wątróbkę z kurczaka, do tego cebulę cukrową, resztę produktów i przyprawy mieliśmy w domu. Najpierw oczywiście wątróbkę oczyściłam. Opłukałam w zimnej wodzie, suszyłam i odkroiłam niewielkie błonki. Cebulę posiekałam w piórka, naszykowałam masło i przyprawy. Oczywiście ziarnisty pieprz, liście laurowe, sól i, uwaga, tu niektórzy złapią się za głowę. Z zagranicznych wakacji przywiozłam szafran (tam był znacznie tańszy niż w Polsce). Postanowiłam dodać odrobinę do wątróbki i tym samym chyba wymyśliłam zupełnie nowy przepis. Cóż, wyszło mi coś genialnego. 

Zrobiłam pieczoną wątróbkę
Zrobiłam pieczoną wątróbkę Joanna Szumilas - Głowacka, Haps.pl

Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarowałam masło, następnie położyłam połowę cebuli i wątróbkę. Dodałam sporo pieprzu, listki laurowe i szafran. Dorzuciłam resztę cebuli i włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pół godziny. Po tym czasie zdjęłam pokrywkę naczynia żaroodpornego, dodałam odrobinę wody, by zrobił się sosik i dosoliłam do smaku, ponieważ wątróbka już była miękka. Piekłam przez 15 minut, a zapach unosił się w całym bloku. Zjadłam z ogórkiem kiszonym, a reszta jadła z utłuczonymi ziemniakami. Wyszła tak miękka, że aż maślana, z łatwością można było rozsmarować ją na chlebie. 

Pieczona wątróbka z cebulą
Pieczona wątróbka z cebulą Joanna Szumilas - Głowacka, Haps.pl

Czy warto jeść wątróbkę? 

Oprócz tego, że wątróbka jest pyszna, tania i łatwa w przygotowaniu, jest także bardzo zdrowa. Zawiera dużo żelaza, co jest ważne w przypadku osób mających słaby wzrok. Zawiera także witaminy z grupy B, które działają antystresowo i wspomagają pracę układu nerwowego. Jest też źródłem selenu, co jest szczególne istotne w przypadku osób z chorobami tarczycy. Jest także względnie niskokaloryczna, ponieważ w 100 g wątróbki drobiowej jest ok. 130 kcal. Po wątróbkę powinny sięgać także osoby aktywne fizycznie, sportowcy i w zasadzie każdy, kto chce dostarczyć sobie dużą ilość białka.

Czy wątróbkę można mrozić?

Można, ale najlepiej mrozić tylko surową. Wątróbka po obróbce, zwłaszcza ta w sosie z duszoną cebulką, nie nadaje się do mrożenia. Możesz jednak przechowywać ją do czterech dni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Należy pamiętać, że wątróbkę należy porządnie podgrzać, by nie mieć problemów z żołądkiem.

Przepis na wątróbkę z piekarnika

  • liczba porcji: 4
  • czas wykonania: 1 godzina

Składniki:

  • 1 kg wątróbki z kurczaka (waga po usunięciu błonek),
  • 4 większe cebule. 
  • czubata łyżka masła, 
  • sól, pieprz, liście laurowe, szczypta szafranu (opcjonalnie).

Wątróbka z piekarnika - sposób wykonania:

  1. Wątróbkę oczyść, opłucz i osusz. Cebulę pokrój w piórka. 
  2. Przygotuj naczynie żaroodporne i dno natłuść masłem. Następnie połóż połowę cebuli. 
  3. Na cebulę połóż wątróbkę, dodaj liście laurowe, trochę pieprzu oraz szczyptę szafranu. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. 
  4. Wątróbkę piecz przez ok. 30 minut. Następnie dodaj trochę soli, wymieszaj całość i dodaj odrobinę wody lub bulionu, by wytworzył się sos. 
  5. Piecz jeszcze przez 15 minut i podawaj z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o: