Niech nazwa cię nie zmyli. To jedne z najsmaczniejszych grzybów, ale musisz uważać

Sezon grzybowy ruszył z kopyta i ludzie wracają z lasu, dźwigając kosze pełne borowików, koźlarzy i kań. Są jednak grzyby o dość słabej, żeby nie powiedzieć złej, opinii. Nie ma się co dziwić - muchomor kojarzy się raczej źle. Jednak ten, o którym dziś opowiemy, jest nie tylko jadalny, lecz także pyszny i bardzo cenny. Jak wygląda muchomor czerwieniejący, gdzie go szukać i z czym można go pomylić? Wyjaśniamy.

Świat grzybów jest niesamowity. Jeśli chodzi o grzyby jadalne, które możemy znaleźć w lasach, wymienimy śmiało kurki, podgrzybki, koźlarze, pieczarki i... muchomory. Tak, muchomory także, a konkretnie mamy tu na myśli muchomora czerwieniejącego, który lubi towarzystwo sosen, buków i dębów. Wkładając te grzyby do koszyka, upewnij się, że na milion procent jest to ten właśnie gatunek muchomora. Inaczej, w najlepszym przypadku, czeka cię poważne uszkodzenie wątroby. To grzyby o boskim, lekko orzechowym i słodkawym aromacie. Są pyszne w marynacie i smażone w panierce, podobnie jak kanie. 

Zobacz wideo Zobacz, co zrobiliśmy z tego dziwnego grzyba

Lepsze od borowików, ale miejmy się na baczności. Te muchomory to prawdziwy przysmak

Muchomor czerwieniejący to jadalny muchomor, ale niestety wygląda bardzo podobnie do silnie trującego muchomora plamistego. Jednak odróżnia go zapach, miąższ oraz kolor kapelusza. Inne, trujące muchomory zazwyczaj mają silny, słodkawy i lekko korzenny zapach. Jednak muchomor czerwieniejący wydziela delikatny zapach z wyczuwalną nutką orzecha. Kapelusz u młodych osobników jest niemal biały, później staje się lekko beżowy z delikatnym poblaskiem czerwieni lub barwy pomarańczowej. Na kapeluszu występują wypustki, które zwykle są beżowe. Kapelusz młodych grzybów jest półkolisty, natomiast u starszych osobników jest rozpostarty.

Pod kapeluszem oczywiście są blaszki. U młodych grzybów są białe, z kolei u starszych przybierają barwę jasnobrązową z domieszką bladej czerwieni. Miąższ jest kruchy i mięsisty. Trzon ma nieregularny pierścień, jest twardy i ma barwę od beżowej do beżowoczerwonej. 

Jadalne muchomory. Uważaj, zanim wrzucisz do sosu lub zupy

Musimy powiedzieć to wprost. Ten grzyb jest jadalny i smaczny, jeżeli jest dostatecznie dobrze ugotowany. Jeśli jednak spotkasz na swojej drodze grzyba, który wygląda jak muchomor czerwieniejący, ale masz tylko 99 procent pewności, że to ten konkretny grzyb, nie zabieraj go do zjedzenia. Pomyłka grozi poważnym zatruciem, a kiedy pomylisz go z muchomorem sromotnikowym - nawet śmiercią. Co zatem zrobić, kiedy znajdziesz ten okaz podczas grzybobrania? Zasięgnij opinii u klasyfikatorów grzybów, którzy dyżurują w stacjach sanitarno-epidemiologicznych. Tam dostaniesz odpowiedź, czy śmiało możesz zajadać się muchomorami.

Więcej o: