-
Haps
-
Jak przygotować
- Tak gęsta, że ?łycha stoi?. Takiej zupy nie zrobi żadna babcia. Musisz znać ten przepis
Tak gęsta, że "łycha stoi". Takiej zupy nie zrobi żadna babcia. Musisz znać ten przepis
Banalnie prosta, każdemu znana i obłędnie sycąca. Taka właśnie jest zupa, która wychodzi z poniższego przepisu. Dla niektórych jest lepsza niż flaki lub ogórkowa i mogą jeść ją praktycznie cały czas. Aby ją zrobić wybierz odpowiednie mięso, dzięki temu masz murowany odpowiedni smak.
Grochówka to tradycyjna polska zupa, która znana jest w całej Polsce od wielu wielu lat. To właśnie ona dzięki swojej bogatej w warzywa i mięso recepturze może zaspokoić największego głodomora. W jej skład oprócz klasycznego grochu wchodzą ziemniaki, marchew, pietruszka, cebula i aromatyczne przyprawy. Przygotowanie tego dania nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Tak naprawdę ugotowanie jej jest banalnie proste.
Zobacz wideo Zupa serowa, ciągnąca się przyjemność
Aby danie to wyszło najlepiej jak tylko może, zwróć uwagę na dobrej jakości składniki. Odpowiednio dobrane mięso to połowa sukcesu nietuzinkowego smaku. Karol Okrasa w swoim przepisie wykorzystał boczek oraz żeberka. To właśnie one nadają odpowiedniego mięsnego aromatu. Kucharz zwrócił również uwagę na warzywa. Wybrał on najlepsze smaki, które będzie można poczuć w tym daniu. Zrób ją już dziś, by móc rozkoszować się jej smakiem i zaspokoić swój głód.
Przepis na grochówkę Karola Okrasy
Składniki
- 300 g boczku,
- 2 średnie cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- pół kilo grochu łuskanego,
- korzeń pietruszki,
- 2 marchewki,
- 5 ziemniaków,
- pół kilo żeberek wieprzowych,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- suszony majeranek,
- łyżka mąki pszennej,
- olej słonecznikowy,
- pieprz,
- sól,
- woda.
Sposób przygotowania
- Przygotowywanie zupy zacznij od namoczenia grochu. Zalej go zimną wodą i mocz przez około 3-4 godziny.
- Żeberka wrzuć do garnka i zalej zimną wodą. Gotuj je do miękkości. Po ugotowaniu wyjmij z płynu i oddziel mięso od kości. Do wywaru dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz suszony majeranek.
- Groch odcedź i wrzuć do garnka z gotowym wywarem. Gotuj całość przez około 60 minut do momentu, aż groch stanie się miękki.
- Czosnek obierz i pokrój w plastry. Marchew i pietruszkę również obierz i pokrój w większą kostkę. Wszystko podsmaż na rozgrzanym oleju, następnie posyp solą i pieprzem.
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Po wysmażeniu dodaj do wywaru. Na tej samej patelni podsmaż posiekaną w kostkę cebulę.
- Gdy gotowany groch stanie się miękki, dodaj do niego pokrojone warzywa, a także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wrzuć również mięso.
- Na patelni podgrzej niewielką ilość wywaru, dodaj mąkę i olej. W ten sposób przygotuj zasmażkę, którą później wlej do garnka.
- Całość gotuj do miękkości ziemniaków i dopraw według uznania.