• Link został skopiowany

Tę zupę będziesz robić całą jesień. Dodaj aromatyczny ser, teściowa poprosi o przepis

Co najbardziej lubimy jeść jesienią? Pyszne i rozgrzewając zupy, rzecz jasna. Najlepszą zupą na jesień jest oczywiście pyszna i kremowa dyniowa. Bez sera nie będzie aż tak pyszna. Zobacz, jaki ser najbardziej pasuje do dyni.
Zupa dyniowa
Fot. RecoilRick / Flickr, CC BY 2.0

Zupa z dyni to najbardziej jesienna zupa, jaka istnieje. Znam doskonały przepis na absolutnie pyszną zupę z dyni. Wystarczą dwa dodatki. Trochę sera feta oraz odrobina pikantnego sosu sriracha. Palce lizać to mało powiedziane. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na ciasteczka na Halloween

Zupa z dyni - przepis na jesienny obiad

Składniki:

  • 1 duża dynia, najlepiej ważąca nieco ponad kilogram,
  • 2 marchewka,
  • 1 duża cebula,
  • pełna łyżka sosu sriracha,
  • ok. 2 l bulionu warzywnego lub czystego rosołu,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sera typu feta,
  • sól, pieprz, odrobina słodkiej i wędzonej papryki,
  • do podania grzanki, chipsy z boczku lub dojrzewającej wędliny.

Zupa z dyni z serem - sposób wykonania:

  1. Zacznij od upieczenia dyni. Pokrój ją na części i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż dynia będzie miękka. Następnie oddziel miąższ od twardej skóry. Uważaj, żeby się nie poparzyć.
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła i łyżkę oliwy. Następnie dodaj posiekaną cebulę oraz marchewkę pokrojoną w talarki i podsmażaj, aż cebula stanie się szklista. Następnie dodaj posiekany czosnek i całość podsmażaj przez ok. 2 minuty.
  3. Podsmażone warzywa zalej bulionem, dodaj upieczony miąższ dyni, ser feta oraz sos sriracha i gotuj na średniej mocy palnika, aż ser się całkowicie rozpuści. Dokładnie wymieszaj i zmiksuj za pomocą blendera ręcznego.
  4. Teraz czas na przyprawy. Dodaj do smaku sól, pieprz oraz słodką i wędzoną paprykę. Dodaj także odrobinę gałki muszkatołowej i gotuj jeszcze przez 5 minut. Z pieprzem uważaj - sos jest dość ostry.
Więcej o: