Co najbardziej lubimy jeść jesienią? Pyszne i rozgrzewając zupy, rzecz jasna. Najlepszą zupą na jesień jest oczywiście pyszna i kremowa dyniowa. Bez sera nie będzie aż tak pyszna. Zobacz, jaki ser najbardziej pasuje do dyni.
Fot. RecoilRick / Flickr, CC BY 2.0
REKLAMA
REKLAMA
Zupa z dyni to najbardziej jesienna zupa, jaka istnieje. Znam doskonały przepis na absolutnie pyszną zupę z dyni. Wystarczą dwa dodatki. Trochę sera feta oraz odrobina pikantnego sosu sriracha. Palce lizać to mało powiedziane.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz przepis na ciasteczka na Halloween
Zupa z dyni - przepis na jesienny obiad
Składniki:
1 duża dynia, najlepiej ważąca nieco ponad kilogram,
2 marchewka,
1 duża cebula,
pełna łyżka sosu sriracha,
ok. 2 l bulionu warzywnego lub czystego rosołu,
2-3 ząbki czosnku,
2 łyżki sera typu feta,
sól, pieprz, odrobina słodkiej i wędzonej papryki,
do podania grzanki, chipsy z boczku lub dojrzewającej wędliny.
Zupa z dyni z serem - sposób wykonania:
Zacznij od upieczenia dyni. Pokrój ją na części i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż dynia będzie miękka. Następnie oddziel miąższ od twardej skóry. Uważaj, żeby się nie poparzyć.
Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła i łyżkę oliwy. Następnie dodaj posiekaną cebulę oraz marchewkę pokrojoną w talarki i podsmażaj, aż cebula stanie się szklista. Następnie dodaj posiekany czosnek i całość podsmażaj przez ok. 2 minuty.
Podsmażone warzywa zalej bulionem, dodaj upieczony miąższ dyni, ser feta oraz sos sriracha i gotuj na średniej mocy palnika, aż ser się całkowicie rozpuści. Dokładnie wymieszaj i zmiksuj za pomocą blendera ręcznego.
Teraz czas na przyprawy. Dodaj do smaku sól, pieprz oraz słodką i wędzoną paprykę. Dodaj także odrobinę gałki muszkatołowej i gotuj jeszcze przez 5 minut. Z pieprzem uważaj - sos jest dość ostry.