• Link został skopiowany

Przepis na biszkopt, który nie opadnie. Będzie rósł jak szalony, a to dzięki temu składnikowi

Biszkopt to zmora wielu adeptów sztuki cukierniczej i nie sposób zliczyć osób, którym opadnięty lub zakalcowaty biszkopt śnił się po nocach. Niech te koszmary się skończą, dziś mamy przepis na biszkopt, który uda się zawsze i nie opadnie, choćby skały... sami wiecie, co robiły. Przyda się jeden dodatek.
Biszkopt
Fot. istockphoto.com/ autor towfiqu ahamed

Biszkopt to ciasto jak panna na wydaniu - bywa kapryśne. Nie chce rosnąć, a jak urośnie, to często opada i nierzadko wychodzi zakalec. Jeśli chociaż raz zdarzyła ci się podobna biszkoptowa katastrofa, koniecznie zapamiętaj poniższy przepis i nie zapomnij o jednym składniku. Żeby mieć pewność, że twój biszkopt będzie perfekcyjny, do ciasta dodaj odrobinę octu. Gwarantuję, że nie wpłynie to w żaden sposób na smak.

Zobacz wideo Czy to wszystko można mrozić? Zobacz nasze wideo

Przepis na idealny biszkopt. Nie ma opcji, że się nie uda

Składniki:

  • 6 dużych jajek,
  • 1 pełna szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki, najlepiej tortowej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka octu,
  • szczypta soli.

Idealny biszkopt - sposób wykonania:

  1. Pierwszą i najważniejszą rzeczą, od której trzeba zacząć, jest to, by wszystkie składniki miały jednakową temperaturę. Zatem wcześniej wyjmij jajka z lodówki, by nieco się ociepliły.
  2. Przygotuj miskę. Białka oddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj z octem i proszkiem do pieczenia. Białka zaś ubij na sztywną pianę razem z cukrem i solą. Pamiętaj, by cukier dosypywać partiami.
  3. Kiedy uzyskasz jasną i lśniącą bezę, dodaj żółtka i ponownie wymieszaj. Następnie dodawaj partiami mąkę i mąkę ziemniaczaną, miksując na wolnych obrotach.
  4. Przygotuj formę do pieczenia i jej dno wysmaruj masłem i kaszą manną. Boków nie smaruj - biszkopt musi się "wspinać". Następnie przelej ciasto do formy i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 35 minut.
  5. Po upieczeniu studź biszkopt przy uchylonych drzwiczkach piekarnika lub rzuć nim o ziemię z wysokości ok. 30 cm. Wówczas będziesz mieć pewność, że nie opadnie.
Więcej o: