Biszkopt to zmora wielu adeptów sztuki cukierniczej i nie sposób zliczyć osób, którym opadnięty lub zakalcowaty biszkopt śnił się po nocach. Niech te koszmary się skończą, dziś mamy przepis na biszkopt, który uda się zawsze i nie opadnie, choćby skały... sami wiecie, co robiły. Przyda się jeden dodatek.
Fot. istockphoto.com/ autor towfiqu ahamed
REKLAMA
REKLAMA
Biszkopt to ciasto jak panna na wydaniu - bywa kapryśne. Nie chce rosnąć, a jak urośnie, to często opada i nierzadko wychodzi zakalec. Jeśli chociaż raz zdarzyła ci się podobna biszkoptowa katastrofa, koniecznie zapamiętaj poniższy przepis i nie zapomnij o jednym składniku. Żeby mieć pewność, że twój biszkopt będzie perfekcyjny, do ciasta dodaj odrobinę octu. Gwarantuję, że nie wpłynie to w żaden sposób na smak.
REKLAMA
Zobacz wideo Czy to wszystko można mrozić? Zobacz nasze wideo
Przepis na idealny biszkopt. Nie ma opcji, że się nie uda
Składniki:
6 dużych jajek,
1 pełna szklanka cukru,
1 szklanka mąki, najlepiej tortowej,
pół szklanki mąki ziemniaczanej,
1 łyżka octu,
szczypta soli.
Idealny biszkopt - sposób wykonania:
Pierwszą i najważniejszą rzeczą, od której trzeba zacząć, jest to, by wszystkie składniki miały jednakową temperaturę. Zatem wcześniej wyjmij jajka z lodówki, by nieco się ociepliły.
Przygotuj miskę. Białka oddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj z octem i proszkiem do pieczenia. Białka zaś ubij na sztywną pianę razem z cukrem i solą. Pamiętaj, by cukier dosypywać partiami.
Kiedy uzyskasz jasną i lśniącą bezę, dodaj żółtka i ponownie wymieszaj. Następnie dodawaj partiami mąkę i mąkę ziemniaczaną, miksując na wolnych obrotach.
Przygotuj formę do pieczenia i jej dno wysmaruj masłem i kaszą manną. Boków nie smaruj - biszkopt musi się "wspinać". Następnie przelej ciasto do formy i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 35 minut.
Po upieczeniu studź biszkopt przy uchylonych drzwiczkach piekarnika lub rzuć nim o ziemię z wysokości ok. 30 cm. Wówczas będziesz mieć pewność, że nie opadnie.