Kimchi to tradycyjny koreański przetwór z fermentowanych warzyw, najczęściej kapusty, który zyskał popularność na całym świecie. Charakteryzuje się intensywnym smakiem, ostrym aromatem i bogactwem zdrowotnych właściwości. Dzięki różnorodnym składnikom i przyprawom kimchi może mieć wiele wersji.
Jesteś po grzybobraniu i szukasz alternatywy dla kotletów z kani? Dodaj je do niskokalorycznej, azjatyckiej kiszonki. Ta zdrowa przekąska zawiera probiotyki, witaminy i minerały. Składniki, których będziesz potrzebować to:
Kapustę pekińską pokrój na ćwiartki, a marchewki na cienkie słupki. Wymieszaj je z solą w dużej misce, a następnie odstaw na około 1-2 godziny, aby warzywa zmiękły i puściły sok. Usuń trzony z kani, dokładnie umyj grzyby i pokrój je w paski. Gotuj je w lekko osolonej wodzie przez 8-10 minut, następnie odcedź i po ostudzeniu dociśnij, aby pozbyć się nadmiaru płynu. W osobnej misce wymieszaj pastę gochujang, posiekany czosnek, starty imbir, sos sojowy i cukier. Dodaj trochę wody, aby uzyskać gładką konsystencję.
Odcedź kapustę i marchewki. W dużej misce połącz je z ugotowaną kanią i zieloną cebulką pokrojoną na kawałki. Dodaj przygotowaną pastę i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie pokryte. Przełóż wszystko do czystego słoika, dociskając, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Zostaw trochę miejsca na górze, ponieważ zawartość będzie fermentować. Zamknij słoik i odstaw w temperaturze pokojowej na 1-3 dni, w zależności od preferencji smakowych. Po fermentacji przenieś kimchi do lodówki, gdzie można je przechowywać przez kilka miesięcy. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.