Kotlety mogą się schować. Czekam do 3 dni i serwuję gościom. Wcześniej nikt nie jadł takich kani

Kimchi z kanią to wyjątkowa wariacja tradycyjnego koreańskiego przetworu, łącząca wyrazisty smak grzybów z ostrym aromatem przypraw. Przygotowanie tego pysznego i zdrowego dodatku do dań nie zajmie wiele czasu, a efekt z pewnością zachwyci każdego miłośnika azjatyckiej kuchni.

Kimchi to tradycyjny koreański przetwór z fermentowanych warzyw, najczęściej kapusty, który zyskał popularność na całym świecie. Charakteryzuje się intensywnym smakiem, ostrym aromatem i bogactwem zdrowotnych właściwości. Dzięki różnorodnym składnikom i przyprawom kimchi może mieć wiele wersji.

Zobacz wideo Kimchi z kapusty pekińskiej. Jak zrobić je w domu?

Kimchi po polsku. Kanie przydadzą się jako dodatek

Jesteś po grzybobraniu i szukasz alternatywy dla kotletów z kani? Dodaj je do niskokalorycznej, azjatyckiej kiszonki. Ta zdrowa przekąska zawiera probiotyki, witaminy i minerały. Składniki, których będziesz potrzebować to:

  • 400 g kani, 
  • mała główka kapusty, 
  • 2 marchewki, 
  • 5-6 zielonych cebulek,
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • łyżka świeżo startego imbiru, 
  • 3-4 łyżki soli,
  • 3 łyżki pasty gochujang, 
  • łyżka sosu sojowego, 
  • szklankę wody, 
  • opcjonalnie łyżeczka cukru. 

Kanie z kimchi. Przepis, który wyjdzie każdemu

Kapustę pekińską pokrój na ćwiartki, a marchewki na cienkie słupki. Wymieszaj je z solą w dużej misce, a następnie odstaw na około 1-2 godziny, aby warzywa zmiękły i puściły sok. Usuń trzony z kani, dokładnie umyj grzyby i pokrój je w paski. Gotuj je w lekko osolonej wodzie przez 8-10 minut, następnie odcedź i po ostudzeniu dociśnij, aby pozbyć się nadmiaru płynu. W osobnej misce wymieszaj pastę gochujang, posiekany czosnek, starty imbir, sos sojowy i cukier. Dodaj trochę wody, aby uzyskać gładką konsystencję.

Kimchi (zdjęcie ilustracyjne)
Kimchi (zdjęcie ilustracyjne) Pixabay.com

Odcedź kapustę i marchewki. W dużej misce połącz je z ugotowaną kanią i zieloną cebulką pokrojoną na kawałki. Dodaj przygotowaną pastę i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie pokryte. Przełóż wszystko do czystego słoika, dociskając, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Zostaw trochę miejsca na górze, ponieważ zawartość będzie fermentować. Zamknij słoik i odstaw w temperaturze pokojowej na 1-3 dni, w zależności od preferencji smakowych. Po fermentacji przenieś kimchi do lodówki, gdzie można je przechowywać przez kilka miesięcy. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: