• Link został skopiowany

Robisz pierogi z grzybami? Użyj tego gatunku - lepsze nie istnieją

Sezon grzybowy w pełni, ale dopiero teraz będą pojawiały się w lasach te najsmaczniejsze. Są najlepsze do pierogów, krokietów i marynaty, a smażone z cebulką to po prostu poezja. Jeśli masz szczęście, w jednym miejscu możesz znaleźć niemal setki tych grzybów, ale uważaj na jedną rzecz - ich smak na pewno zawróci ci w głowie.
Pierogi z grzybami
Arkadiusz Fajer /Shutterstock

Opieńki to grzyby, o których się mówi, że zwiastują koniec sezonu. Pojawiają się w połowie października i dobrze znoszą spadek temperatury. Rosną często w dużych gromadach na starych i obumarłych pniach drzew, można je znaleźć w miejscach, gdzie była prowadzona wycinka. Opieńki są naprawdę przepyszne, mają lekko słodki, orzechowy smak i charakterystyczny, przyjemny zapach, który można porównać do kredek świecowych. To zdecydowanie najlepsze grzyby farszu na pierogi i dziś właśnie zdradzimy wam przepis na opieńki do pierogów. Tutaj nie ma nic nadzwyczajnego, smak jest jednak absolutnie wystrzałowy. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na paszteciki z kozią brodą

To najlepsze grzyby do pierogów. Jak zrobić farsz z opieniek?

Składniki:

  • ok. 600 g świeżych opieniek (polecam same kapelusze)
  • 2 średnie cebule, 
  • masło lub margaryna do duszenia, 
  • 2 małe ząbki czosnku, 
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie.

Farsz z opieniek - sposób wykonania:

  1. Grzyby oczyść i pokrój je ostrym nożem na małe kawałki. Jeśli ci się uda, możesz spróbować zetrzeć je na tarce, jednak ich delikatna struktura może ci utrudniać tę czynność. 
  2. Cebulę posiekaj. Następnie rozgrzej patelnię z masłem lub margaryną i dodaj cebulę. Zeszklij ją na wolnym ogniu. 
  3. Do podsmażonej cebulki dodaj opieńki, zmniejsz moc palnika i dodaj 2-3 listki laurowe oraz 3-4 kulki ziela angielskiego. Dodaj odrobinę wody i duś na wolnym ogniu, aż grzyby zmiękną. 
  4. Kiedy grzyby będą już miękkie, dopraw je do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj i duś jeszcze ok. 5 minut. Następnie usuń liście laurowe i ziele angielskie. Teraz już możesz faszerować swoje pierogi lub krokiety. 

Tak przygotowane opieńki możesz zamrozić, bu przez cały rok mieć pod ręką pyszne grzyby i nie czekać, aż zacznie się sezon. Możesz zamrozić także świeże grzyby, warto jednak wcześniej je obgotować. 

Więcej o: