Opieńki to grzyby, o których się mówi, że zwiastują koniec sezonu. Pojawiają się w połowie października i dobrze znoszą spadek temperatury. Rosną często w dużych gromadach na starych i obumarłych pniach drzew, można je znaleźć w miejscach, gdzie była prowadzona wycinka. Opieńki są naprawdę przepyszne, mają lekko słodki, orzechowy smak i charakterystyczny, przyjemny zapach, który można porównać do kredek świecowych. To zdecydowanie najlepsze grzyby farszu na pierogi i dziś właśnie zdradzimy wam przepis na opieńki do pierogów. Tutaj nie ma nic nadzwyczajnego, smak jest jednak absolutnie wystrzałowy.
Zobacz wideo Zobacz przepis na paszteciki z kozią brodą
To najlepsze grzyby do pierogów. Jak zrobić farsz z opieniek?
Składniki:
- ok. 600 g świeżych opieniek (polecam same kapelusze)
- 2 średnie cebule,
- masło lub margaryna do duszenia,
- 2 małe ząbki czosnku,
- sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie.
Farsz z opieniek - sposób wykonania:
- Grzyby oczyść i pokrój je ostrym nożem na małe kawałki. Jeśli ci się uda, możesz spróbować zetrzeć je na tarce, jednak ich delikatna struktura może ci utrudniać tę czynność.
- Cebulę posiekaj. Następnie rozgrzej patelnię z masłem lub margaryną i dodaj cebulę. Zeszklij ją na wolnym ogniu.
- Do podsmażonej cebulki dodaj opieńki, zmniejsz moc palnika i dodaj 2-3 listki laurowe oraz 3-4 kulki ziela angielskiego. Dodaj odrobinę wody i duś na wolnym ogniu, aż grzyby zmiękną.
- Kiedy grzyby będą już miękkie, dopraw je do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj i duś jeszcze ok. 5 minut. Następnie usuń liście laurowe i ziele angielskie. Teraz już możesz faszerować swoje pierogi lub krokiety.
Tak przygotowane opieńki możesz zamrozić, bu przez cały rok mieć pod ręką pyszne grzyby i nie czekać, aż zacznie się sezon. Możesz zamrozić także świeże grzyby, warto jednak wcześniej je obgotować.