• Link został skopiowany

Naturalny antyoksydant w słoiku. Połącz go z 3 składnikami i delektuj się całą zimę

Jeśli myślałeś, że to koniec z przyrządzaniem przetworów, to bardzo się myliłeś. Zanim schowasz wszystkie wolne słoiki do piwnicy, zrób jeszcze tę konfiturę. Jest nie tylko przepyszna, lecz także zrobiona z nieoczywistego owocu. Znajdziesz go wszędzie, bo aktualnie jest na niego sezon. Połącz z trzema innymi składnikami i zaskocz siebie i innych.
Dżem z kaki
Fot. Shutterstock, alisafarov

Kaki, znane również jako persymona albo sharon, to owoc, który nie tylko wyróżnia się słodkim, miodowym smakiem, ale również bogactwem wartości odżywczych. Jest pełne witamin, zwłaszcza A, C, i E, a także błonnika, co czyni go doskonałym wsparciem dla odporności i zdrowia skóry. Ponadto kaki jest niskokaloryczne i ma właściwości przeciwutleniające, co pomaga chronić organizm przed wolnymi rodnikami. W sezonie jesienno-zimowym warto włączyć ten owoc do swojej diety, korzystając z jego licznych korzyści zdrowotnych.

Zobacz wideo Rogaliki z dżemem

Jednym z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów na dłuższe cieszenie się kaki jest przygotowanie z niego konfitury. To przetwór, który zachowuje esencję tego owocu, a jednocześnie nie wymaga skomplikowanych składników czy długiego procesu gotowania. Tak naprawdę do zrobienia tego smarowidła potrzebujesz zaledwie 4 składników. Jeśli nie lubisz za słodkich konfitur, możesz spokojnie zrezygnować z cukru i ograniczyć się do cytryny i kaki. Po zrobieniu idealnie komponuje się z pieczywem, naleśnikami, a nawet jako dodatek do serów. Konfitura z kaki to prosty sposób na przekształcenie tego wyjątkowego owocu w coś, czym można cieszyć się przez cały rok.

Przepis na konfiturę z kaki

Składniki:

  • 5 owoców kaki,
  • cytryna,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • łyżeczka drobnego cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Z owoców usuń szypułkę, umyj je dokładnie, osusz, obierz i pokrój na kawałki.
  2. Pokrojone owoce przełóż do garnka, dodaj cukier i cukier waniliowy oraz sok z cytryny. Całość zagotuj i trzymaj na średnim ogniu. Pamiętaj, aby często mieszać, by owoce nie przywierały do dna. Gotowanie owoców trwa bardzo krótko, bo około 10-15 minut.
  3. Po tym czasie zdejmij konfiturę z ognia i pozostaw do lekkiego wystudzenia. Gdy tak się stanie, zblenduj całość na gładko.
  4. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych i czystych słoiczków, mocno zakręć i odwróć do góry dnem. Smacznego!
Więcej o: