Za kilogram tego rarytasu zapłacisz nawet 40 tys. zł. W Chinach robią zupę z... ptasich gniazd

Jaka jest najdroższa zupa na świecie? W ścisłej topce znajduje się niecodzienny przysmak, którym zajadają się Chińczycy. Miseczka specjału kosztuje w granicach 100 złotych, co niewątpliwie czyni ją jedną z najkosztowniejszych. Z czego jest robiona?

W kuchni azjatyckiej nie brakuje niecodziennych potraw, które w Europie uważane są za co najmniej dziwne. Nie oznacza to jednak, że nie smakują dobrze. Przykładem może być popularna w Chinach zupa, która przy okazji jest jedną z najdroższych na świecie. Będziecie zaskoczeni.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Jaka jest najdroższa zupa na świecie? Nie uwierzysz, z czego się ją robi

Zupa z jaskółczych gniazd brzmi niecodziennie. Choć również w kuchni polskiej nie brakuje nietypowego nazewnictwa na niektóre potrawy, w tym przypadku faktycznie mamy do czynienia z wywarem wykonanym z wcześniej wspomnianych gniazd. Ten specyficzny przysmak to wręcz rarytas, za który trzeba słono zapłacić. Główny składnik, z którego się go przygotowuje, kosztuje nawet 40 tys. złotych za kilogram. Wszystko z powodu trudu włożonego w jego zebranie. 

Do przygotowania zupy potrzebne są gniazda konkretnego gatunku ptaków z rodziny jerzykowatych, a dokładniej slangany sundajskiej. Ta z kolei osiedla się w wysokich formacjach skalnych, najchętniej w ciemnych jaskiniach, przez co zebranie głównego składnika bywa kłopotliwe, a czasami wręcz niebezpieczne. Można je znaleźć przede wszystkim w Tajlandii i Indonezji, a głównymi kupcami są konsumenci z Chin.

Suszone gniazda, główny składnik zupy
Suszone gniazda, główny składnik zupy Suszone gniazda, główny składnik zupy. Fot. commons.wikimedia.org / Kowloonese / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.

Jaka jest najpopularniejsza zupa chińska? Prym wiedzie ta ze śliny ptaków

Warto zdawać sobie sprawę, że gniazda tworzone przez slandany są zupełnie inne od tych zakładanych na drzewach z gałęzi i liści. Ptaki budują je przede wszystkim z własnej śliny o gumowatej konsystencji, która twardnieje po kontakcie z powietrzem. Ta z kolei składa się z dużej ilości białka, ponadto zawiera wapń, potas i magnez, co sprawia, że jest naprawdę zdrowe, a do tego uważa się, że korzystnie wpływa na cerę. Od lat stosowana jest również w medycynie chińskiej. Jak smakuje? Wywar przygotowuje się z niewielkiej ilości dodatków, by zachował swój delikatny aromat i nietypową konsystencję. Niektórzy uważają, iż smak jest naprawdę ledwo wyczuwalny. 

Jakie są zupy chińskie? Ta również zadziwia

Zupa z jaskółczych gniazd to niejedyny tego typu nietypowy przysmak, którym zajadają się Chińczycy. Wśród innych możemy znaleźć również rosół z makaronem przyrządzony na bazie narządów płciowych kurczaków. Spróbowalibyście? Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: