Tym ciastem zajadali się w latach 70. Teraz jest niezmiennie pyszne, a to przez warstwy

Pewnie wiele osób z wielkim rozrzewnieniem wspomina czasy, kiedy mama, babcia lub inna ukochana osoba na stole podczas świąt lub innych uroczystości stawiała pyszne, kolorowe ciasto z masą budyniową. Kultowy metrowiec gości w polskich domach od dziesięcioleci, a tym, którzy zapomnieli, należy przypomnieć. To pychota, jakich mało!

Ciasto metrowiec to nieodłączny element spotkań przy rodzinnym stole, zarówno podczas świąt, jak i niedzielnego popołudnia przy kawie. Najpyszniejszy piekły nasze babcie, które wkładały w jego przygotowanie wiele serca. Dziś każdy może skorzystać z tego tradycyjnego przepisu i cieszyć się niepowtarzalnym smakiem dwukolorowego ciasta z pyszną masą budyniową.

Zobacz wideo Zobacz co można mrozić w zamrażalniku

Metrowiec - przepis prosto z babcinego zeszytu

Składniki na jasne ciasto:

  • szklanka mąki pszennej,
  • ok. 2/3 szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • ok. 2 łyżki wody,
  •  łyżeczka proszku do pieczenia,

Składniki na ciemne ciasto:

  • ok. 2/3 szklanki mąki pszennej,
  • dwie łyżki kakao,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 2 łyżki wody,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na masę budyniową:

  • 25 dag masła,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 4 żółtka.

Składniki na polewę:

  • 15 dag masła,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • ok. 6 łyżek mleka.

Kultowe ciasto z PRL-u. Jak zrobić metrowiec?

  1. Rozpoczynamy od przygotowania jasnego ciasta. W tym celu oddzielamy żółtka od białek i białka ubijamy na sztywną pianę. Podczas ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Nie przestając miksować, dodajemy po jednym żółtku. Kiedy składniki się połączą, delikatnie dolewamy olej i wodę. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Kiedy uzyskamy gładką masę, przekładamy ciasto do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Całość pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  3. Ciasto ciemne przygotowujemy w ten sam sposób, co ciasto jasne, z tą różnicą, że dodajemy do niego kakao. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu oba ciasta kroimy na kromki o grubości mniej więcej 2 cm.
  4. Gdy ciasta się pieką, należy przygotować masę budyniową. Zaczynamy od zagotowania 1,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą część mleka dokładnie mieszamy z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Następnie ostrożnie dolewamy do gotującego się mleka, energicznie mieszając (w przeciwnym razie powstaną grudki). Całość gotujemy około minuty, aż budyń zrobi się gęsty. Kiedy budyń ostygnie, mikserem ucieramy masło na puszystą masę i dodajemy do schłodzonego budyniu. Całość dokładnie mieszamy.
  5. Następnie kromki ciasta obficie smarujemy masą budyniową i układamy na przemian: raz ciemne ciasto, raz jasne. Pozostałą masę rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Odkładamy nasz metrowiec do lodówki, by masa stwardniała.
  6. W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową. Do roztopionego masła dodajemy kakao, cukier puder i mleko. Dokładnie mieszamy, ale nie gotujemy. Gotową polewę rozprowadzamy na cieście i ponownie chowamy do lodówki, by stężała.
  7. Gotowy metrowiec należy kroić na ukos.
Więcej o: