Bezmięsne kotlety z ciągnącym serem. Tani obiad, który smakuje jak spod ręki szefa kuchni

Czy zdarza ci się czasem ugotować zbyt dużo ziemniaków na obiad? Na pewno tak. Co wówczas zrobić z wczorajszymi ziemniakami? Wyrzucić szkoda. Odgrzewane nie są już tak smaczne. Z pomocą przychodzi przepis na przepyszne kotlety bez mięsa. Nie zapomnij o serze, a na dobre pożegnasz klasyczne mielone.

Co zrobić z wczorajszych ziemniaków? Opcji jest całe mnóstwo, wystarczy wymienić choćby kluski śląskie, kopytka, a nawet placki. Jednak te wszystkie smaki doskonale już znamy. Dziś mamy dla was przepis na kotlety ziemniaczane, czyli sycący i pożywny obiad za grosze. Nie zmarnuje się ani kawałek ziemniaka, a jeśli do masy dodasz ser, twoje kubki smakowe eksplodują. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne i nietypowe kotlety

Kotlety ziemniaczane z serem. Lepsze i tańsze niż mięsne

Składniki:

  • 0,7 kg ziemniaków (wcześniej ugotowanych w osolonej wodzie),
  • 1 szklanka mąki pszennej (jeśli ziemniaki są "mączyste", użyj mniej),
  • 2 jajka,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • kostka ulubionego sera (polecam cheddar),
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: 2 ząbki czosnku.

Kotlety ziemniaczane - sposób wykonania:

  1. Ugotowane ziemniaki ubij na gładkie purée z łyżką masła i dodaj gałkę muszkatołową. Następnie wbij jajko i dodaj tyle mąki, aby purée było dosyć zwarte. Dokładnie wymieszaj do połączenia. Oczywiście dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Z ciasta ziemniaczanego formuj w dłoniach płaskie placki. Na środku każdego z nich połóż kosteczkę sera. Następnie szczelnie zalep kotlet, by ser podczas smażenia nie wypłynął.
  3. Każdego kotlecika obtocz w bułce tartej i smaż na średnim ogniu, aż apetycznie się zarumieni. Podawaj solo albo z ulubionym sosem. Najlepsze są z sosem pieczarkowym lub grzybowym. 

Do masy ziemniaczanej możesz dodać cebulkę startą na tarce, cebulkę podsmażoną na maśle lub skwarki z wędzonego boczku. Zamiast dodawać ser do środka, możesz także zetrzeć go na tarce i wymieszać z masą na kotlety - rób, jak chcesz i jak lubisz, byle wczorajsze ziemniaki się nie zmarnowały. 

Więcej o: