Co zrobić z wczorajszych ziemniaków? Opcji jest całe mnóstwo, wystarczy wymienić choćby kluski śląskie, kopytka, a nawet placki. Jednak te wszystkie smaki doskonale już znamy. Dziś mamy dla was przepis na kotlety ziemniaczane, czyli sycący i pożywny obiad za grosze. Nie zmarnuje się ani kawałek ziemniaka, a jeśli do masy dodasz ser, twoje kubki smakowe eksplodują.
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne i nietypowe kotlety
Kotlety ziemniaczane z serem. Lepsze i tańsze niż mięsne
Składniki:
- 0,7 kg ziemniaków (wcześniej ugotowanych w osolonej wodzie),
- 1 szklanka mąki pszennej (jeśli ziemniaki są "mączyste", użyj mniej),
- 2 jajka,
- łyżeczka gałki muszkatołowej,
- kostka ulubionego sera (polecam cheddar),
- 1 szklanka bułki tartej,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: 2 ząbki czosnku.
Kotlety ziemniaczane - sposób wykonania:
- Ugotowane ziemniaki ubij na gładkie purée z łyżką masła i dodaj gałkę muszkatołową. Następnie wbij jajko i dodaj tyle mąki, aby purée było dosyć zwarte. Dokładnie wymieszaj do połączenia. Oczywiście dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Z ciasta ziemniaczanego formuj w dłoniach płaskie placki. Na środku każdego z nich połóż kosteczkę sera. Następnie szczelnie zalep kotlet, by ser podczas smażenia nie wypłynął.
- Każdego kotlecika obtocz w bułce tartej i smaż na średnim ogniu, aż apetycznie się zarumieni. Podawaj solo albo z ulubionym sosem. Najlepsze są z sosem pieczarkowym lub grzybowym.
Do masy ziemniaczanej możesz dodać cebulkę startą na tarce, cebulkę podsmażoną na maśle lub skwarki z wędzonego boczku. Zamiast dodawać ser do środka, możesz także zetrzeć go na tarce i wymieszać z masą na kotlety - rób, jak chcesz i jak lubisz, byle wczorajsze ziemniaki się nie zmarnowały.