Kotlety schabowe robię tylko tak. Są soczyste i delikatne. To przez ten trik

Kotlety schabowe to klasyka polskich obiadów i wszelkich przyjęć. Przepis jest oczywiście banalny, ale żeby kotlety były naprawdę pyszne, trzeba odpowiednio zatroszczyć się o mięso. Z pomocą przyjdzie marynata. Mleko zostaw w lodówce - inny produkt sprawdzi się o niebo lepiej.

Kotlet schabowy to klasyka polskiej kuchni i chociaż powstał jako inspiracja wiedeńskim sznyclem, to trzeba przyznać, że wieprzowy kotlet ma specjalne miejsce w sercach wielu Polaków. Przepis na schabowego jest banalny - rozbite płaty mięsa panieruje się i smaży na złoty kolor. Jednak czasami schabowe wychodzą twarde i zwyczajnie niesmaczne. Podpowiemy, jak temu zaradzić.

Zobacz wideo Zobacz przepis na idealny jesienny obiad

Oczywiście często zależy to od mięsa, jednak zawsze warto wcześniej zamarynować kotlety. Wiele osób moczy je w mleku. Ja też tak robiłam, aż odkryłam lepszy sposób. Od tamtej pory moczę schabowe w maślance. Mięso wychodzi delikatne, kruche i nie czuć w nim tego charakterystycznego, czasami nieprzyjemnego, zapachu wieprzowiny.

Kotlety schabowe. Robię je tak i każdy chce dokładkę

Składniki:

  • kilka płatów schabu rozbitego na kawałki,
  • 1 większa cebule,
  • 500 ml maślanki naturalnej,
  • 3 jajka,
  • mąka pszenna,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz do smaku,
  • smalec do smażenia.

Kotlety schabowe w maślance. Sposób wykonania:

  1. Rozbite płaty schabu włóż do miski. Cebulę pokrój w piórka i obłóż nią mięso. Następnie zalej całość maślanką, dodaj trochę soli i pieprzu. Odłóż na kilka godzin do lodówki. Możesz także na całą noc.
  2. Kiedy mięso już zamarynuje się w maślance, wyjmij je z lodówki, lekko oczyść, jednak nie osuszaj - resztki marynaty dodadzą smaku. Pamiętaj także, by pozostawić mięso na chwilę na blacie, by nabrało temperatury pokojowej.
  3. Teraz czas na panierowanie. Płaty schabu lekko dopraw solą i pieprzem z obu stron, następnie obtocz najpierw w mące, a potem w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Możesz zapanierować podwójnie.
  4. Na patelni porządnie rozgrzej sporą ilość smalcu. Następnie połóż na nim kotlety i na umiarkowanej mocy palnika smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj od razu po usmażeniu - najsmaczniejsze schabowe to te prosto z patelni.
Więcej o: