Kotlety schabowe to klasyka polskich obiadów i wszelkich przyjęć. Przepis jest oczywiście banalny, ale żeby kotlety były naprawdę pyszne, trzeba odpowiednio zatroszczyć się o mięso. Z pomocą przyjdzie marynata. Mleko zostaw w lodówce - inny produkt sprawdzi się o niebo lepiej.
Robson90/shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Kotlet schabowy to klasyka polskiej kuchni i chociaż powstał jako inspiracja wiedeńskim sznyclem, to trzeba przyznać, że wieprzowy kotlet ma specjalne miejsce w sercach wielu Polaków. Przepis na schabowego jest banalny - rozbite płaty mięsa panieruje się i smaży na złoty kolor. Jednak czasami schabowe wychodzą twarde i zwyczajnie niesmaczne. Podpowiemy, jak temu zaradzić.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz przepis na idealny jesienny obiad
Oczywiście często zależy to od mięsa, jednak zawsze warto wcześniej zamarynować kotlety. Wiele osób moczy je w mleku. Ja też tak robiłam, aż odkryłam lepszy sposób. Od tamtej pory moczę schabowe w maślance. Mięso wychodzi delikatne, kruche i nie czuć w nim tego charakterystycznego, czasami nieprzyjemnego, zapachu wieprzowiny.
Kotlety schabowe. Robię je tak i każdy chce dokładkę
Składniki:
kilka płatów schabu rozbitego na kawałki,
1 większa cebule,
500 ml maślanki naturalnej,
3 jajka,
mąka pszenna,
bułka tarta,
sól i pieprz do smaku,
smalec do smażenia.
Kotlety schabowe w maślance. Sposób wykonania:
Rozbite płaty schabu włóż do miski. Cebulę pokrój w piórka i obłóż nią mięso. Następnie zalej całość maślanką, dodaj trochę soli i pieprzu. Odłóż na kilka godzin do lodówki. Możesz także na całą noc.
Kiedy mięso już zamarynuje się w maślance, wyjmij je z lodówki, lekko oczyść, jednak nie osuszaj - resztki marynaty dodadzą smaku. Pamiętaj także, by pozostawić mięso na chwilę na blacie, by nabrało temperatury pokojowej.
Teraz czas na panierowanie. Płaty schabu lekko dopraw solą i pieprzem z obu stron, następnie obtocz najpierw w mące, a potem w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Możesz zapanierować podwójnie.
Na patelni porządnie rozgrzej sporą ilość smalcu. Następnie połóż na nim kotlety i na umiarkowanej mocy palnika smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj od razu po usmażeniu - najsmaczniejsze schabowe to te prosto z patelni.