Nigella Lawson potrafi oczarować przepisami. Jej potrawy i wypieki cieszą oczy do tego stopnia, że gdy oglądasz zdjęcia, od razu masz ochotę rzucić wszystko i biec do kuchni, by przygotować to, na co właśnie patrzysz. Dokładnie tak samo poczułam się ja, gdy zobaczyłam to ciasto czekoladowe zwane devil's food cake. Jego nazwa wcale mnie nie dziwi, bo wypiek naprawdę kusi i jest warty grzechu! Nigella zapewnia, że ciasto jest delikatne, a polewa słodka i wyśmienita. Jest tak dobre, że zniknie do ostatniego okruszka - dokładnie to się stało, gdy kucharka upiekła je dla swoich dzieci. Ja już wiem, że w najbliższym czasie na pewno przetestuję ten przepis.
Składniki na ciasto:
Składniki na polewę:
Sposób przygotowania:
Dno dwóch tortownic o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem. Do dużej miski wsypujemy kakao i cukier. Zalewamy 250 ml wrzątku i mieszamy składniki do połączenia.
W osobnym naczyniu ucieramy masło z drobnym, białym cukrem na jasną i puszystą masę. Przygotowujemy trzecią miskę i w niej mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Do maślanej masy dodajemy ekstrakt z wanilii, cały czas mieszając. Następnie wbijamy jedno jajko, dodajemy łyżkę wymieszanych wcześniej suchych składników, a potem drugie jajko.
Miksujemy, dodajemy resztę suchych składników i dokładnie mieszamy. Na koniec przelewamy do miski przygotowaną na samym początku masę kakaową. Porządnie mieszamy i przelewamy ciasto do dwóch tortownic. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika warto sprawdzić patyczkiem, czy już jest gotowe. Jeśli będzie suchy, można wyjmować wypiek.
W międzyczasie przygotowujemy polewę. Masło pokrój w kostkę. Do rondelka wlewamy 125 ml wody, dodajemy cukier oraz masło i podgrzewamy na małym ogniu do roztopienia. Uważamy, żeby nie przypalić mieszanki. Gdy zacznie się gotować, zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy, by dokładnie rozpuścić czekoladę, a potem ubijamy na gładką i lśniącą masę. Zostawiamy ją na około godzinę, od czasu do czasu mieszając.
Upieczone ciasto studzimy najpierw w formach przez około 10 minut. Potem wyjmujemy je z tortownic i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy już będą gotowe, kładziemy jeden z blatów ciasta wierzchem do dołu na podstawce i smarujemy go 1/3 polewy czekoladowej. Przykrywamy drugim ciastem, tym razem bez obracania, i rozprowadzamy pozostałą masę zarówno na wierzchu, jak i na bokach. Intensywnie czekoladowe ciasto devil's cake food Nigelli Lawson jest gotowe!