Co drugi tydzień robię tę pieczeń. Pyszna na ciepło i na zimno. Ważny jest środek

Nasz dzisiejszy przepis jest znany od dziesięcioleci i święcił triumfy popularności podczas rodzinnych spotkań w czasach PRL-u. Na szczęście nie daliśmy mu popaść w zapomnienie i do dziś chętnie robimy tę pieczeń. Moja rodzina uwielbia ją do tego stopnia, że muszę robić ją co dwa tygodnie. Najpierw jemy ją na ciepło, później kroimy na kanapki.

Klops z jajkiem jest jednym z ulubionych dań obiadowych w moim domu. Podobno robiła go już od końca lat 60. moja babcia, później mama, w końcu ja przejęłam pałeczkę. Klops z jajkiem większości osób znany jest jako pieczeń rzymska. Możesz zrobić ją na ciepło w dowolnym sosie, a po ostygnięciu pokroić w cienkie plastry i położyć na pieczywie. Jaki jest przepis na tę wyjątkową pieczeń? Tak prosty, że się zdziwisz. Wybierz jednak odpowiednie mięso - ja stawiam na dwa rodzaje. 

Zobacz wideo Zobacz nasze triki na łatwe obieranie jajek

Klops z jajkiem jak za dawnych lat. Jak zrobić pieczeń rzymską?

Składniki:

  • 600 g mielonej, lekko przerośniętej łopatki wieprzowej,
  • 600 g mielonego mięsa z indyka, najlepiej z udźca, 
  • 7 jajek,
  • 1 por,
  • kilka listków czosnku niedźwiedziego (lub płaska łyżeczka suszonego czosnku),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 czubate łyżeczki tartego chrzanu,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz, słodka papryka,
  • musztarda wymieszana z kminkiem,
  • opcjonalnie kilka pieczarek podduszonych na maśle.

Klops z jajkiem - sposób wykonania:

  1. Por pokrój w drobne półkrążki i zeszklij go na rozgrzanym maśle. Sześć jajek ugotuj na twardo w wodzie z dodatkiem octu, by nie pękły.
  2. Mięso mielone przełóż do miski. Czosnek niedźwiedzi drobno posiekaj (możesz także użyć natki pietruszki), a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Do mięsa dodaj zeszklonego pora, wbij jajko oraz oba czosnki, a także chrzan. Zacznij wyrabiać masę tak, jak na kotlety mielone, dosypując bułkę tartą do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  3. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką. W przepisie nie podaliśmy majeranku, ze względu na to, że pasuje bardziej do wieprzowiny, jeśli jednak lubisz tę przyprawę, śmiało ją dodaj.
  4. Przygotuj formę keksową, nasmaruj ją masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż połowę masy do keksówki i ułóż ugotowane jajka w rządku, jedno obok drugiego. Jajka przykryj pozostałym mięsem. Dwie solidne łyżki musztardy wymieszaj ze szczyptą kminku i posmaruj nią wierzch pieczeni.
  5. Pieczeń rzymską piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40-50 minut. Podawaj na ciepło z ziemniakami i ulubioną surówką lub na zimno z sosem pomidorowym lub koperkowym.
Więcej o: