• Link został skopiowany

Co drugi tydzień robię tę pieczeń. Pyszna na ciepło i na zimno. Ważny jest środek

Nasz dzisiejszy przepis jest znany od dziesięcioleci i święcił triumfy popularności podczas rodzinnych spotkań w czasach PRL-u. Na szczęście nie daliśmy mu popaść w zapomnienie i do dziś chętnie robimy tę pieczeń. Moja rodzina uwielbia ją do tego stopnia, że muszę robić ją co dwa tygodnie. Najpierw jemy ją na ciepło, później kroimy na kanapki.
Pieczeń rzymska
Fanfo /Shutterstock

Klops z jajkiem jest jednym z ulubionych dań obiadowych w moim domu. Podobno robiła go już od końca lat 60. moja babcia, później mama, w końcu ja przejęłam pałeczkę. Klops z jajkiem większości osób znany jest jako pieczeń rzymska. Możesz zrobić ją na ciepło w dowolnym sosie, a po ostygnięciu pokroić w cienkie plastry i położyć na pieczywie. Jaki jest przepis na tę wyjątkową pieczeń? Tak prosty, że się zdziwisz. Wybierz jednak odpowiednie mięso - ja stawiam na dwa rodzaje. 

Zobacz wideo Zobacz nasze triki na łatwe obieranie jajek

Klops z jajkiem jak za dawnych lat. Jak zrobić pieczeń rzymską?

Składniki:

  • 600 g mielonej, lekko przerośniętej łopatki wieprzowej,
  • 600 g mielonego mięsa z indyka, najlepiej z udźca, 
  • 7 jajek,
  • 1 por,
  • kilka listków czosnku niedźwiedziego (lub płaska łyżeczka suszonego czosnku),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 czubate łyżeczki tartego chrzanu,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz, słodka papryka,
  • musztarda wymieszana z kminkiem,
  • opcjonalnie kilka pieczarek podduszonych na maśle.

Klops z jajkiem - sposób wykonania:

  1. Por pokrój w drobne półkrążki i zeszklij go na rozgrzanym maśle. Sześć jajek ugotuj na twardo w wodzie z dodatkiem octu, by nie pękły.
  2. Mięso mielone przełóż do miski. Czosnek niedźwiedzi drobno posiekaj (możesz także użyć natki pietruszki), a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Do mięsa dodaj zeszklonego pora, wbij jajko oraz oba czosnki, a także chrzan. Zacznij wyrabiać masę tak, jak na kotlety mielone, dosypując bułkę tartą do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  3. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką. W przepisie nie podaliśmy majeranku, ze względu na to, że pasuje bardziej do wieprzowiny, jeśli jednak lubisz tę przyprawę, śmiało ją dodaj.
  4. Przygotuj formę keksową, nasmaruj ją masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż połowę masy do keksówki i ułóż ugotowane jajka w rządku, jedno obok drugiego. Jajka przykryj pozostałym mięsem. Dwie solidne łyżki musztardy wymieszaj ze szczyptą kminku i posmaruj nią wierzch pieczeni.
  5. Pieczeń rzymską piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40-50 minut. Podawaj na ciepło z ziemniakami i ulubioną surówką lub na zimno z sosem pomidorowym lub koperkowym.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: