Robię najlepsze mielone w rodzinie. Są soczyste, bo trzymam się złotej zasady

Jak zrobić kotlety mielone, które są soczyste, aromatyczne, pełne smaku i po prostu najlepsze na świecie? To wcale nie jest czarna magia, ale warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Jedna zasada jest szczególnie ważna. Wcale nie chodzi o mięso ani o tłuszcz.

Kotlety mielone są bez wątpienia jednym z flagowych dań obiadowych w polskich domach i próżno szukać kogoś, kto pogardziłby soczystym kotletem w towarzystwie buraczków i ziemniaków. Zanim jednak zanurzymy zęby w pysznym kotlecie, trzeba go najpierw zrobić, a żeby go zrobić, warto wiedzieć, jakich błędów nie popełnić.

Zobacz wideo Zobacz przepis na zaskakujące kotlety. Zdziwisz się, z czego są zrobione

Możemy się sprzeczać do woli, z jakiego mięsa wychodzą najlepsze mielone. Jedni będą stać murem za wieprzowiną, inni z chęcią połączą mięso wieprzowe z wołowym, a jeszcze inni postawią na delikatnego indyka. Bez względu na to, jakie mięso wybierzesz, najważniejsza jest konsystencja masy na mielone. Nie może być za luźna, bo kotlety będą rozwalać się na patelni, a podczas smażenia stracą soczystość i klapa. Nie mogą być także zbyt twarde, bo wówczas mocowanie się z nożem odbierze nam całą radość z jedzenia. Co zatem zrobić, żeby kotlety mielone zawsze wychodziły idealne? Chodzi o jajka.

Ile jajek do mielonych? Zapisz tę zasadę nad kuchenką

Jeśli chodzi o jajka do mielonych, zasada jest jedna i pozwoli za każdym razem zrobić najlepsze kotlety. Zawsze na pół kilograma mięsa mielonego przypada jedno jajko. Jajko ma za zadanie złączyć składniki. Jeśli dodamy za mało jajek, kotlety nam się rozsypią, jeśli za dużo - będą twarde i nieapetyczne. Poznaj przepis na mielone, które będą smakowały zupełnie jak spod babcinej ręki, wszak babcie na pewno doskonale znały tę zasadę. 

Przepis na kotlety mielone. Będą smakowały jak u babci

Składniki:

  • 1 kg mielonej karkówki lub łopatki, najlepiej lekko przerośniętej,
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • opcjonalnie 2 łyżki posiekanej natki,
  • pół małej papryki (opcjonalnie),
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tłuszcz do smażenia, najlepiej smalec. 

Kotlety mielone - sposób wykonania:

  1. Cebulkę posiekaj i podsmaż na maśle lub odrobinie smalcu do zeszklenia. Paprykę posiekaj w drobną kostkę, czosnek przepuść przez praskę.
  2. Mięso mielone przełóż do miski i dodaj bułkę porządnie odciśniętą z mleka. Dodaj także podsmażoną cebulkę, paprykę, czosnek i natkę, jeśli ich używasz. 
  3. Wbij jajka i dodaj przyprawy. Energicznie wyrób masę mięsną, aż będzie zwarta i lekko kleista. Możesz dodać odrobinę wody gazowanej.
  4. Zwilżonymi dłońmi formuj masę mięsną w kształt kotletów. Każdego kotleta dokładnie obtocz w bułce tartej i połóż na rozgrzany tłuszcz.
  5. Smaż na niewielkiej mocy palnika, aż z obu stron będą złote i apetyczne. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej o: