Jeśli nie masz pomysłu, co pysznego wyczarować na obiad, polecamy pójść w klasykę, choć w nowym, smaczniejszym wydaniu. Pieczony kurczak to zawsze dobry pomysł, ale ten przepis z miejsca wskoczy na szczyt listy twoich ulubionych obiadów. Wszystko za sprawą jednego produktu. Kurczak pieczony na butelce piwa wychodzi nieziemsko soczysty i aromatyczny. Na dobre porzucisz zwykłe, przewidywalne udka lub pałki.
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Nieziemsko soczysty i aromatyczny kurczak. Weź butelkę piwa i zbierz moc pochwał
Składniki:
- 1 kurczak w całości (bez podrobów),
- kilka ziemniaków,
- 2-3 marchewki,
- butelka piwa,
- 4-5 ząbków czosnku,
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek, zioła prowansalskie,
- odrobina oliwy.
Kurczak pieczony na butelce - sposób wykonania:
- Kurczaka osusz i oprósz przyprawami. Wcześniej możesz natrzeć mięso odrobiną oliwy i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Butelkę z piwem otwórz i odlej szklankę - przyda się później. Przygotuj brytfannę i włóż do niej pokrojone na kawałki warzywa. Oprósz solą, pieprzem i odrobiną tymianku.
- Kurczaka posadź na butelce z piwem. Butelkę połóż na środku brytfanny i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Podczas pieczenia co jakieś 10 minut podlewaj mięso piwem. Piecz przez około godzinę. Na około 15 minut przed końcem pieczenia możesz włączyć funkcję termoobiegu, by skórka się zarumieniła.
Wskazówka: Zanim włożysz kurczaka na butelkę z piwem, usuń etykietę. Zakapslowaną butelkę namocz chwilę w ciepłej wodzie i gąbką lub delikatnym druciakiem usuń mokrą etykietę, by podczas pieczenia związki chemiczne nie przenikały do mięsa.