Wzięłam kurczaka i jedną butelkę. Mięso było tak soczyste, że już nigdy nie zrobię inaczej

Najczęściej wybieranym mięsem przez Polaków jest oczywiście kurczak. To mięso łatwo dostępne, dość tanie i daje naprawdę mnóstwo możliwości. Najpopularniejszym sposobem na kurczaka jest upieczenie go w piekarniku. Jak zatem zrobić najlepszego pieczonego kurczaka, który ma bardzo soczyste mięso i złotą, chrupiącą skórkę? Mamy na to niezawodny sposób.

Jeśli nie masz pomysłu, co pysznego wyczarować na obiad, polecamy pójść w klasykę, choć w nowym, smaczniejszym wydaniu. Pieczony kurczak to zawsze dobry pomysł, ale ten przepis z miejsca wskoczy na szczyt listy twoich ulubionych obiadów. Wszystko za sprawą jednego produktu. Kurczak pieczony na butelce piwa wychodzi nieziemsko soczysty i aromatyczny. Na dobre porzucisz zwykłe, przewidywalne udka lub pałki. 

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Nieziemsko soczysty i aromatyczny kurczak. Weź butelkę piwa i zbierz moc pochwał 

Składniki:

  • 1 kurczak w całości (bez podrobów),
  • kilka ziemniaków,
  • 2-3 marchewki,
  • butelka piwa,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek, zioła prowansalskie,
  • odrobina oliwy.

Kurczak pieczony na butelce - sposób wykonania:

  1. Kurczaka osusz i oprósz przyprawami. Wcześniej możesz natrzeć mięso odrobiną oliwy i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  2. Butelkę z piwem otwórz i odlej szklankę - przyda się później. Przygotuj brytfannę i włóż do niej pokrojone na kawałki warzywa. Oprósz solą, pieprzem i odrobiną tymianku.
  3. Kurczaka posadź na butelce z piwem. Butelkę połóż na środku brytfanny i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  4. Podczas pieczenia co jakieś 10 minut podlewaj mięso piwem. Piecz przez około godzinę. Na około 15 minut przed końcem pieczenia możesz włączyć funkcję termoobiegu, by skórka się zarumieniła.

Wskazówka: Zanim włożysz kurczaka na butelkę z piwem, usuń etykietę. Zakapslowaną butelkę namocz chwilę w ciepłej wodzie i gąbką lub delikatnym druciakiem usuń mokrą etykietę, by podczas pieczenia związki chemiczne nie przenikały do mięsa. 

Więcej o: