Nie musisz kupować. Masło klarowane zrobisz bardzo łatwo, ale zapamiętaj tę zasadę

Masło klarowane to zdecydowanie jeden z produktów, które absolutnie muszą się znaleźć w każdej kuchni. Nadaje potrawom przyjemny aromat i jest jednym z najzdrowszych tłuszczów do smażenia. Nie musisz jednak kupować gotowego masła klarowanego, bez najmniejszego problemu zrobisz je w domu. Zapamiętaj jednak ważną zasadę.

Przygotowanie masła klarowanego jest banalnie proste, ale żeby wyszło idealne, przyjdzie z pomocą "metoda na dwa razy". W tym przypadku chodzi o dwukrotne zdejmowanie piany, która utworzy się podczas wytapiania masła - najpierw należy zbierać ją łyżką, a następnie masło przecedzić przez gazę. Ważną sprawą jest także wybór odpowiedniego masła - musi być "prawdziwe" o zawartości tłuszczu minimum 82 proc.

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Jak zrobić masło klarowane? Przepis zaskoczy cię prostotą

Przygotuj:

  • kostkę masła (w pełni naturalnego, bez dodatku soli czy ziół),
  • drobne sito,
  • gazę,
  • rondel z grubym dnem,
  • metalową łyżkę,
  • duży słoik.

Masło klarowane - sposób wykonania:

  1. Przygotuj rondel i włóż do niego kostkę masła. Następnie włącz palnik na niewielką moc i pozostaw, aż masło zacznie się wytapiać. Nie mieszaj go w tym czasie.
  2. Kiedy na powierzchni masła zaczną pojawiać się białe szumowiny, ostrożnie zbierz je łyżką. Postaraj się zrobić to możliwie jak najdokładniej - usuwasz w ten sposób laktozę i kazeinę, które nie są potrzebne w maśle klarowanym.
  3. Kiedy już zdejmiesz białe szumowiny, a masło w całości się rozpuści, przelej je przez gazę nałożoną na sito. Pozwoli to na oddzielenie wszystkich drobnych pozostałości laktozy na powierzchni sita.
  4. Twoje masło jest już gotowe, ale dla pewności możesz powtórzyć cały proces.

Tak przygotowane masło klarowane pozwala piec i smażyć w większych temperaturach i nie musisz się martwić, że coś się przypali. Jajecznica na maśle klarowanym lub soczyste steki to inny wymiar przyjemności.

Więcej o: