-
Haps
-
Jak przygotować
- Nie musisz kupować. Masło klarowane zrobisz bardzo łatwo, ale zapamiętaj tę zasadę
Nie musisz kupować. Masło klarowane zrobisz bardzo łatwo, ale zapamiętaj tę zasadę
Masło klarowane to zdecydowanie jeden z produktów, które absolutnie muszą się znaleźć w każdej kuchni. Nadaje potrawom przyjemny aromat i jest jednym z najzdrowszych tłuszczów do smażenia. Nie musisz jednak kupować gotowego masła klarowanego, bez najmniejszego problemu zrobisz je w domu. Zapamiętaj jednak ważną zasadę.
Przygotowanie masła klarowanego jest banalnie proste, ale żeby wyszło idealne, przyjdzie z pomocą "metoda na dwa razy". W tym przypadku chodzi o dwukrotne zdejmowanie piany, która utworzy się podczas wytapiania masła - najpierw należy zbierać ją łyżką, a następnie masło przecedzić przez gazę. Ważną sprawą jest także wybór odpowiedniego masła - musi być "prawdziwe" o zawartości tłuszczu minimum 82 proc.
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Jak zrobić masło klarowane? Przepis zaskoczy cię prostotą
Przygotuj:
- kostkę masła (w pełni naturalnego, bez dodatku soli czy ziół),
- drobne sito,
- gazę,
- rondel z grubym dnem,
- metalową łyżkę,
- duży słoik.
Masło klarowane - sposób wykonania:
- Przygotuj rondel i włóż do niego kostkę masła. Następnie włącz palnik na niewielką moc i pozostaw, aż masło zacznie się wytapiać. Nie mieszaj go w tym czasie.
- Kiedy na powierzchni masła zaczną pojawiać się białe szumowiny, ostrożnie zbierz je łyżką. Postaraj się zrobić to możliwie jak najdokładniej - usuwasz w ten sposób laktozę i kazeinę, które nie są potrzebne w maśle klarowanym.
- Kiedy już zdejmiesz białe szumowiny, a masło w całości się rozpuści, przelej je przez gazę nałożoną na sito. Pozwoli to na oddzielenie wszystkich drobnych pozostałości laktozy na powierzchni sita.
- Twoje masło jest już gotowe, ale dla pewności możesz powtórzyć cały proces.
Tak przygotowane masło klarowane pozwala piec i smażyć w większych temperaturach i nie musisz się martwić, że coś się przypali. Jajecznica na maśle klarowanym lub soczyste steki to inny wymiar przyjemności.