Ryba na obiad wcale nie musi być nudna i przewidywalna. Oczywiście nic nie mamy do smażonej ryby lub duszonej na przykład w sosie szpinakowym, ale przecież można trochę poszaleć i zrobić rybę na obiad zupełnie inaczej. Lubisz paluszki rybne? Utarło się przekonanie, że to ulubiona potrawa najmłodszych, ale dzisiejszy przepis zadowoli także starszych smakoszy. Jak zrobić domowe paluszki rybne? Na samym początku wybierz odpowiednią rybę, a dokładniej filety - powinny być mięsiste i dość grube. Idealnie sprawdzi się dorsz albo miruna.
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Domowe paluszki rybne. Tak pyszne, że przestaniesz kupować gotowce
Składniki:
- 500 g filetów z dorsza lub innej, białej i mięsistej ryby,
- 1,5 szklanki kukurydzianych płatków śniadaniowych,
- mąka pszenna,
- roztrzepane jajka,
- sól, pieprz, tymianek,
- sok z cytryny.
Domowe paluszki rybne - sposób wykonania:
- Filety z dorsza pokrój w podłużne kawałki o długości palca wskazującego. Osusz je i lekko osól, dodaj pieprz i tymianek oraz skrop je sokiem z cytryny. Odłóż na kilka minut.
- Płatki kukurydziane roztłucz tłuczkiem lub zblenduj, Pamiętaj jednak, żeby nie zmielić ich na pył - kawałki powinny być wyczuwalne.
- Każdy kawałek ryby obtocz najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku i w płatkach kukurydzianych.
- Paluszki rybne ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 10 minut.
Takie paluszki rybne świetnie smakują z sosem czosnkowym lub tatarskim, ale różnie dobrze będą smakować tradycyjnie - z ziemniakami lub frytkami oraz surówką z kiszonej kapusty. Jeśli nie wiesz, co zaserwować na obiad w piątek lub po prostu najdzie cię ochota na rybę w nowej odsłonie, już wiesz, co robić - paluszki.