Nie robię już kanapek na śniadanie. Jajka w tej wersji wygrywają nawet z jajecznicą

Zwykło się mówić, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, a nasze śniadanie opanowały jajka pod wieloma postaciami. Dziś jednak mamy dla was taki przepis na jajka, który jest do tego stopnia niezwykły, że będziecie go jeść na każdy posiłek. Wyglądają uroczo, a smakują po prostu fantastycznie. Jak zrobić jajochmurki? Zacznij od oddzielenia białka i żółtka.

Co najczęściej robimy na śniadanie? Albo jakieś kanapki na szybko, albo wbijamy jajka na patelnię i robimy jajecznicę. Dziwnym trafem jednak utarło się przekonanie, że dania z jajek właśnie pasują tylko na śniadanie. Moim zdaniem to wcale nie musi być zasadą, jajka można jeść o każdej porze dnia i nocy, a dzisiejszy przepis świetnie sprawdzi się także na obiad lub podwieczorek. Jajochmurki to forma podania jajek, o której mało kto wie, a naprawdę robią wrażenie. Na ubitej pianie z białek kładzie się żółtko i zapieka w piekarniku. Naprawdę wyglądają jak słoneczko wyglądające zza chmur. Oto przepis, który oczaruje wszystkie pokolenia. 

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Jajka w tej wersji to mistrzostwo. Jak zrobić jajochmurki?

Składniki:

  • 4 średnie jajka,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • szczypta soli,
  • łyżka soku z cytryny.

Jajochmurki - sposób wykonania:

  1. Rozdziel białka od żółtek. Każde żółtko odłóż oddzielnie na talerzyk, uważając przy tym, żeby się nie rozlały (czasami nie mamy na to wplywu - trudno).
  2. Białka wlej do miski i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i sokiem z cytryny. Kiedy piana będzie już naprawdę zwarta, dodaj starty ser i delikatnie wymieszaj.
  3. Przygotuj blaszkę do pieczenia. Wyłóż ją papierem i delikatnie natłuść pędzelkiem zamoczonym w oliwie albo oleju. Następnie połóż pianę w czterech podobnych porcjach, a w środku każdej porcji piany zrób wgłębienie.
  4. Do wgłębień w pianie włóż po żółtku i schowaj do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 5 minut.

Takie jajka są pyszne i wystarczy im jedynie odrobina soli i pieprzu i można śmiało zajadać. Jeśli chcesz zaskoczyć siebie i bliskich czymś naprawdę wyjątkowym i niespotykanym, jajochmurki będą najlepszym pomysłem. Porzuć nudne i oklepane śniadania - to nie muszą być w kółko takie same potrawy.

Więcej o: