Babeczki inne niż wszystkie. Czekoladowe wulkany robią furorę. Ich zaletą jest płynne wnętrze

Jak zrobić dobre ciasto na babeczki, które zawsze się udaje? Wystarczy kilka prostych składników i szczypta cierpliwości. Sekretem idealnych muffinek jest puszysta konsystencja i odpowiednio dobrane dodatki, a w tym przepisie znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, aby osiągnąć cukierniczy sukces.

Przepis powstał zupełnie przez przypadek, ale okazał się totalnym hitem. Szykowałam czekoladowe babeczki na szkolny kiermasz syna i, cóż... coś pokręciłam. Efekt? Zamiast idealnych, równych muffinek wyszły... "wulkany". Nigdy nie zapomnę wyrazu twarzy mojego syna, gdy zobaczył kratery na środku każdej. Na szczęście po pierwszym kęsie wszystko się zmieniło. Frużelina, która miała być tylko niewielkim dodatkiem, rozlała się na zewnątrz babeczek i podbiła serca wszystkich próbujących. Smakowały tak obłędnie, że od tamtej pory celowo "psuję" przepis i piekę właśnie tę wersję. Może nie wyglądają jak z cukierni, ale kto by się tym przejmował, skoro smakują doskonale? 

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Co jest potrzebne do babeczek? Z niewielu składników wyczarujesz pyszne słodkości

Sekretem tych babeczek jest domowa frużelina, która w piekarniku zamienia się w apetyczną, słodką "lawę". Zamiast gotowych produktów, warto poświęcić chwilę na przygotowanie własnego owocowego sosu - to on nada im wyjątkowy smak i sprawi, że każda muffinka zrobi furorę. Jeśli masz w domu prawdziwych łasuchów, lepiej od razu zrób podwójną porcję, bo znikają z talerza z prędkością światła. 

Do upieczenia 12 babeczek, będziesz potrzebować:

  • 150 g mąki tortowej,
  • 50 g gorzkiego kakao,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 80 ml oleju rzepakowego,
  • 100 ml ciepłego mleka,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego.

Składniki na frużelinę:

  • 200 g wiśni lub malin,
  • 60 g cukru,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • łyżka soku z cytryny.

PORADA! Jeśli nie masz świeżych owoców, świetnie sprawdzą się te mrożone. Pamiętaj jednak, aby przed przygotowaniem frużeliny dokładnie je rozmrozić i odlać nadmiar soku. Dzięki temu sos będzie miał odpowiednią konsystencję i nie rozwodni babeczek.

Miksowanie ciasta, fot. Kinek00 / iStock
Miksowanie ciasta, fot. Kinek00 / iStock Miksowanie ciasta, fot. Kinek00 / iStock

Jak zrobić dobre ciasto na babeczki? Wystarczy trzymać się receptury

Przygotowanie babeczek wcale nie jest trudne, a efekt końcowy zadowoli każdego wielbiciela słodkości. Wystarczy odrobina cierpliwości, aby za jednym zamachem wyczarować nie tylko perfekcyjne ciasto, lecz także domową frużelinę Gotowi? To do dzieła.

  1. Owoce przełóż do rondelka i zasyp cukrem. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż puszczą sok. W szklance wymieszaj mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami wody, a następnie dodaj do gotujących się wiśni. Całość mieszaj, aż zgęstnieje, a następnie dodaj sok z cytryny. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Przygotuj dwie miski. W jednej wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, cukry i proszek do pieczenia. W drugiej połącz mokre, czyli jajka, mleko i olej. Powoli dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając, aż masa będzie jednolita.
  3. Przygotuj formę na muffinki i wyłóż ją papilotkami. Wlej do każdej około łyżki ciasta, następnie dodaj łyżeczkę frużeliny, a na wierzch jeszcze trochę ciasta. Niech frużelina delikatnie wystaje. Dzięki temu podczas pieczenia sos owocowy stworzy efekt "lawy".
  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut, aż babeczki ładnie wyrosną i zyskają charakterystyczne kraterki. Przed wyjęciem upewnij się, że są upieczone, wkładając patyczek w brzeg ciasta (nie w środek z frużeliną).
Więcej o: