Barszcz pieczarkowy robię zawsze przed świętami. Lepszy od grzybowej
Zupa pieczarkowa to pyszny obiadowy pewniaczek, ale ten przepis będzie idealny i na codzienny obiad, i na wigilijną kolację. Jak zrobić tani barszcz pieczarkowy? To proste i pyszne danie, którym możesz zaskoczyć rodzinę w święta.
Zupa pieczarkowa to w zasadzie świetny pomysł na obiad z każdej okazji. Możemy podać ją na szybko po powrocie z pracy, zaserwować najbliższym w niedzielę jako alternatywę dla rosołu lub podczas rodzinnych spotkań w większym gronie. Przepis na zupę pieczarkową jest łatwy i szybko się ją robi. A czy można zrobić barszcz pieczarkowy? No pewnie i przygotowuje się go jeszcze łatwiej. Jest świetną opcją na szybki obiad i smakuje dużo lepiej niż zwykła zupa.
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Barszcz pieczarkowy - zupa na co dzień i na Wigilię
Składniki:
- 700 g pieczarek,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- ok. 500 ml zakwasu na barszcz,
- sól, pieprz, majeranek do smaku,
- do podania makaron lub grzanki.
Sposób wykonania:
- Pieczarki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, pokrój także cebulę w drobną kostkę, czosnek zmiel w prasce.
- W dużym garnku chwilę podsmaż cebulę na maśle, kiedy się zeszkli, dodaj pieczarki i podsmażaj tylko chwilkę, aż zaczną się błyszczeć. Następnie zalej je bulionem.
- Dodaj czosnek, majeranek, sól, pieprz, ziele angielskie i kilka listków laurowych, które świetnie podkręcają smak grzybów.
- Gotuj całość na niewielkiej mocy palnika, aż pieczarki będą miękkie. Następnie dodaj zakwas na barszcz i gotuj jeszcze przez kilka minut.
Pod koniec dopraw do smaku pieprzem i solą. Możesz dodać także trochę serka topionego lub kwaśnej, zahartowanej śmietany, ale uważam, że barszcz pieczarkowy jest sam w sobie tak intensywny w smaku, że nie trzeba na siłę go podkręcać.