Kultowe ciasto sprzed lat, czyli metrowiec. Najważniejsza jest masa. Zrób ją ze starego przepisu

Są takie ciasta, które mocno kojarzą się nam z mamą albo babcią lub ogólnie z minionymi latami. Jednym z nich bez wątpienia jest metrowiec. To ciasto nie może nie smakować, a najważniejszy jest zdecydowanie krem budyniowy. Jak zrobić metrowiec tak, by smakował jak za dawnych lat? Ten przepis nigdy nie zawodzi.

Ciasto metrowiec to nieodłączny element spotkań przy rodzinnym stole, zarówno podczas świąt, jak i niedzielnego popołudnia przy kawie. Najpyszniejszy piekły nasze babcie, które wkładały w jego przygotowanie wiele serca. Dziś każdy może skorzystać z tego tradycyjnego przepisu i cieszyć się niepowtarzalnym smakiem dwukolorowego ciasta z pyszną masą budyniową.

Zobacz wideo

Ciasto metrowiec - idealne na każdą okazję

Składniki na ciasto jasne:

  • szklanka mąki pszennej,
  • ok. 2/3 szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 2 łyżki wody,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Ciasto ciemne:

  • ok. 2/3 szklanki mąki pszennej,
  • dwie łyżki kakao,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 2 łyżki wody,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem budyniowy:

  • 250 g masła,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 4 żółtka.

Ciasto metrowiec - sposób wykonania:

  1. Rozpoczynamy od przygotowania jasnego ciasta. Oddzielamy żółtka od białek i białka ubijamy na sztywną pianę. Podczas ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Nie przestając miksować, dodajemy po jednym żółtku. Kiedy składniki się połączą, delikatnie dolewamy olej i wodę. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Kiedy uzyskamy gładką masę, przekładamy ciasto do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Całość pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  2. Ciasto ciemne przygotowujemy w ten sam sposób, co ciasto jasne, z tą różnicą, że dodajemy do niego kakao. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu oba ciasta kroimy na kromki o grubości mniej więcej 2 cm.
  3. Gdy ciasta się pieką, przygotowujemy masę budyniową. Zaczynamy od zagotowania 1,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą część mleka dokładnie mieszamy z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Następnie ostrożnie dolewamy do gotującego się mleka, energicznie mieszając (w przeciwnym razie powstaną grudki). Całość gotujemy około minuty, aż budyń zrobi się gęsty. Kiedy budyń ostygnie, mikserem ucieramy masło na puszystą masę i dodajemy do schłodzonego budyniu. Całość dokładnie mieszamy.
  4. W dalszej kolejności kromki ciasta obficie smarujemy masą budyniową i układamy na przemian: raz ciemne ciasto, raz jasne. Pozostałą masę rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Odkładamy nasz metrowiec do lodówki, by masa stwardniała.
  5. W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową. Do roztopionego masła dodajemy kakao, cukier puder i mleko, i dokładnie mieszamy, ale nie gotujemy. Gotową polewę rozprowadzamy na cieście i ponownie chowamy do lodówki, by stężała. Gotowy metrowiec należy kroić na ukos.
Więcej o: