Najszybsza zupa świata. Jak zrobić krem z brokułów? Nie zapomnij o serze
Szukasz przepisu na szybki obiad? Mamy dla ciebie coś wyjątkowego. Przepis na zupę brokułową jest wyśmienity. Zupa wychodzi naprawdę przepyszna i aromatyczna, a to za sprawą jednego dodatku. Zrobisz ją w mniej niż pół godziny.
Zupa brokułowa to idealny przepis dla wszystkich zabieganych i takich, którzy nie lubią długo stać nad garami. To naprawdę pyszna i treściwa zupa, której wyjątkowego aromatu dodaje ser. Ale nie byle jaki ser. Do tej zupy idealnie sprawdzi się aromatyczny francuski camembert. Dwa krążki sprawią, że bez dokładki się nie obejdzie, a ty zamienisz swoją kuchnię w salę restauracyjną.
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Zupa krem z brokułów. Bez tego sera nawet nie zaczynaj
Składniki:
- 1 duży brokuł lub dwa mniejsze (ok. 1 kg),
- 2 krążki sera camembert (ok. 250 g),
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 średnie ziemniaki,
- sól, pieprz, opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej,
- olej lub masło do smażenia.
Krem z brokułów z camembertem - sposób wykonania:
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła lub dwie łyżki oleju. Następnie dodaj posiekaną cebulkę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Smaż na dość sporej mocy palnika. Kiedy się zarumienią, dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
- Brokuły podziel na różyczki i dodaj do garnka. Całość zalej gorącym bulionem i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Ser camembert obierz z wierzchniej warstwy i dodaj sam środek. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz gałką, jeśli używasz.
- Całość zmiksuj blenderem ręcznym na gładki krem. Podawaj z grzankami ziołowymi, groszkiem ptysiowym lub z podprażonymi na patelni pestkami dyni.