Wymieszaj z wodą i wstaw do piekarnika. Przypalone resztki znikną jak ręką odjął

Czyszczenie piekarnika bywa prawdziwą zmorą. Zwłaszcza gdy zaniedbamy sprzęt i nie przecieramy go po każdym użyciu. Zaschnięte i przypalone resztki jedzenia stają się wtedy trudne do usunięcia, a szorowanie zdaje się nie mieć końca. Są jednak proste, domowe sposoby na to, by znacznie ułatwić sobie pracę. Wystarczy, że masz pod ręką cytrynę i wodę.

Umówmy się, sprzątanie nie jest najprzyjemniejszą rzeczą pod słońcem. Najlepiej byłoby, gdyby mieszkanie sprzątało się samo, a my moglibyśmy tylko patrzeć, jak w mgnieniu oka robi się coraz czyściej. O ile w odkurzaniu powoli zaczynają nas zastępować coraz bardziej zaawansowane technicznie sprzęty, o tyle mycie piekarnika wciąż (niestety) należy do naszych obowiązków. Niestety, bo raczej mało komu chce się czyścić urządzenie po każdym użyciu, a tak najłatwiej utrzymać je w czystości. Gdy więc nadchodzi pora generalnych porządków, szorowanie piekarnika często zajmuje bardzo dużo czasu. Można jednak przyspieszyć sprzątanie, korzystając z domowych trików.

Zobacz wideo Tak zrobisz domowy płyn do czyszczenia. Tańszy i bardziej ekologiczny

Jak szybko wyczyścić piekarnik? Wymieszaj cytrynę z wodą i wstaw do środka

Nie wszyscy do sprzątania chcą używać silnych środków chemicznych. Korzystanie z naturalnych metod jest bardziej ekologiczne, zdrowsze (pozostałości chemicznych płynów i proszków trzeba bardzo dokładnie spłukać, by później pod wpływem ciepła nie tworzyły szkodliwych oparów) i tańsze. Niekiedy okazuje się też bardziej skuteczne i pozwala szybko pozbyć się nawet najbardziej uporczywych zabrudzeń. 

Taką niezawodną mieszanką jest sok z cytryny połączony z wodą. Wystarczy wycisnąć do żaroodpornego naczynia jeden owoc (nie musi to być koniecznie cytryna, dobrze sprawdzą się też inne cytrusy, np. limonki albo pomarańcze) i wlać pół litra wody. Taki roztwór wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (funkcja z termoobiegiem). Pozostawiamy na około pół godziny. Wytworzy się wówczas para wodna, która zmiękczy i rozpuści zaschnięty tłuszcz i resztki jedzenia. Będą niemal same odklejać się od ścianek. Potem wystarczy tylko przetrzeć piekarnik ściereczką, ale należy pamiętać, by zrobić to dopiero, gdy ostygnie. W przeciwnym razie grożą nam oparzenia.

Połącz wodę z octem. Tłuszcz i zabrudzenia szybko zmiękną

Ze starym tłuszczem bardzo dobrze poradzi sobie jeszcze inna mieszanka - wody z octem. Mieszamy je w proporcji 1:1, przelewamy do butelki ze spryskiwaczem i spryskujemy wnętrze piekarnika. Po kilkunastu minutach, gdy roztwór wody z octem zmiękczy zabrudzenia, dużo łatwiej będzie je usunąć ściereczką. Jeżeli martwisz się, że w domu pozostanie drażniący zapach octu, uspokajamy - wystarczy przewietrzyć mieszkanie, a szybko się ulotni. 

Więcej o: