Kiedy nie mam pomysłu na obiad, kupuję dynię. Zupa wychodzi najlepsza przez dwa dodatki

Sezon na dynię wciąż trwa i w większości sklepów możemy wybierać i przebierać w gatunkach. Kiedy nie mam pomysłu na obiad, a rodzinie znudziła się pomidorowa i krupnik, kupuję właśnie dynię i robię zupę dyniową. Jest aromatyczna i wyrazista przez dwa dodatki. Bez nich nawet nie warto zaczynać.

Zupa dyniowa kojarzy nam się z chłodnymi i ponurymi dniami, kiedy swoim kolorem i smakiem wprowadza na nasze stoły nieco szczęścia. Przepis na zupę dyniową jest prosty i szybki, ale doskonale wiemy, że dynia sama w sobie jest lekko mdła, więc warto ją podrasować. Ja stawiam na kremowy ser feta oraz odrobinę ostrego sosu sriracha. To połączenie nie tylko świetnie smakuje, lecz także skutecznie rozgrzewa. Już po dwóch łyżkach będziecie chcieli zdejmować swetry i zakręcać grzejniki. 

Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości

Niezawodny pomysł na obiad. Jak zrobić zupę dyniową? 

Składniki:

  • 1 duża dynia, najlepiej ważąca nieco ponad kilogram,
  • 2 marchewka,
  • 1 duża cebula,
  • pełna łyżka sosu sriracha,
  • ok. 2 l bulionu warzywnego lub czystego rosołu,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sera typu feta,
  • sól, pieprz, odrobina słodkiej i wędzonej papryki,
  • do podania grzanki, chipsy z boczku lub dojrzewającej wędliny.

Zupa z dyni z fetą i sosem sriracha - sposób wykonania:

  1. Zacznij od upieczenia dyni. Pokrój ją na części i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż dynia będzie miękka. Następnie oddziel miąższ od twardej skóry. Uważaj, żeby się nie poparzyć.
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła i łyżkę oliwy. Następnie dodaj posiekaną cebulę oraz marchewkę pokrojoną w talarki i podsmażaj, aż cebula stanie się szklista. Dodaj posiekany czosnek i całość podsmażaj przez ok. 2 minuty.
  3. Podsmażone warzywa zalej bulionem, dodaj upieczony miąższ dyni, ser feta oraz sos sriracha i gotuj na średniej mocy palnika, aż ser się całkowicie rozpuści. Dokładnie wymieszaj i zmiksuj blenderem ręcznym.
  4. Teraz czas na przyprawy. Dodaj do smaku sól, pieprz oraz słodką i wędzoną paprykę. Dodaj także odrobinę gałki muszkatołowej i gotuj jeszcze przez 5 minut. Z pieprzem uważaj, bo sos jest dość ostry.

Widzisz, jakie to proste? Najdłużej schodzi z upieczeniem dyni, ale przecież możesz ją upiec wcześniej, a miąższ włożyć do lodówki lub zamrozić, by bazę do zupy zawsze mieć pod ręką. Taka upieczona dynia może być przechowywana w zamrażarce do czterech miesięcy

Więcej o: