Zaskakująca i tania zupa krem. Weź dwie puszki i chrupiącą przekąskę - zniknie co do kropli

Wszyscy na całym świecie uwielbiają zupy, a Polacy są narodem, który wręcz słynie z miłości do tego typu dań. Jednak wierni jesteśmy klasycznym recepturom i większość z nas z rezerwą podchodzi do nowych przepisów. Dzisiejszy przepis z całą pewnością was zaintryguje i sprawi, że pójdziecie do spiżarni po kukurydzę konserwową. Wystarczy jedna łyżka, a krem z kukurydzy skradnie wasze serca, a nietuzinkowy dodatek sprawi, że będziecie serwować tę zupę na każdą imprezę zamiast rosołu.

Zupa krem z kukurydzy to popularne danie w USA, ale od jakiegoś czasu pojawia się także w restauracjach w Polsce, a ciekawi nowych smaków serwują ją podczas spotkań ze znajomymi. Tę zupę pokochają z pewnością wszyscy studenci i osoby, które nie lubią wydawać kroci na jedzenie, a jednocześnie lubią smacznie zjeść. Zupa krem z kukurydzy jest naprawdę pyszna, słodycz przełamuje dodatek cebuli i sera, ale i tak największe wrażenie wizualne i smakowe zapewnia popcorn. Jeśli szukasz przepisu na zupę, która nie tylko świetnie smakuje, lecz także zaskakuje i ładnie prezentuje się na stole, koniecznie wypróbuj ten przepis. 

Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości

Zupa krem z kukurydzy. Podaj ją z popcornem i słuchaj słów zachwytu

Składniki:

  • ok. 1 litr bulionu warzywnego (lub lekkiego rosołu),
  • 2 puszki kukurydzy konserwowej,
  • 2 niewielkie cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół szklanki śmietanki 30 proc.
  • garść startego sera cheddar,
  • sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki, pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • masło,
  • solony lub maślany popcorn do podania. 

Zupa krem z kukurydzy - sposób wykonania:

  1. Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na odrobinie masła. Następnie dodaj czosnek, i kiedy uwolni swój aromat, zdejmij patelnię z palnika.
  2. W garnku zagotuj bulion. Dodaj kukurydzę (nie musisz jej odsączać z zalewy) i podsmażoną cebulę. Ponownie całość zagotuj i dodaj śmietanę oraz ser starty na tarce. Gotuj na wolnym ogniu, aż ser się rozpuści. Możesz także użyć sera topionego.
  3. Kiedy smaki się już połączą, zmiksuj całość na gładki krem za pomocą blendera ręcznego. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką oraz gałką muszkatołową. Gotuj jeszcze chwilę i podawaj, obowiązkowo z popcornem. 

Taka zupa naprawdę robi wrażenie i jest pyszna. Możesz ją wzbogacić, podając z popcornem i chipsami z bekonu, posiekaną natką pietruszki lub płatkami chili. Ciekawym sposobem jest także podanie gościom czystej zupy z dodatkami na osobnych  miseczkach. Wówczas każdy zje zupę z tym, na co akurat ma ochotę. 

Więcej o: