Zupa krem z kukurydzy to popularne danie w USA, ale od jakiegoś czasu pojawia się także w restauracjach w Polsce, a ciekawi nowych smaków serwują ją podczas spotkań ze znajomymi. Tę zupę pokochają z pewnością wszyscy studenci i osoby, które nie lubią wydawać kroci na jedzenie, a jednocześnie lubią smacznie zjeść. Zupa krem z kukurydzy jest naprawdę pyszna, słodycz przełamuje dodatek cebuli i sera, ale i tak największe wrażenie wizualne i smakowe zapewnia popcorn. Jeśli szukasz przepisu na zupę, która nie tylko świetnie smakuje, lecz także zaskakuje i ładnie prezentuje się na stole, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości
Zupa krem z kukurydzy. Podaj ją z popcornem i słuchaj słów zachwytu
Składniki:
- ok. 1 litr bulionu warzywnego (lub lekkiego rosołu),
- 2 puszki kukurydzy konserwowej,
- 2 niewielkie cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- pół szklanki śmietanki 30 proc.
- garść startego sera cheddar,
- sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki, pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- masło,
- solony lub maślany popcorn do podania.
Zupa krem z kukurydzy - sposób wykonania:
- Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na odrobinie masła. Następnie dodaj czosnek, i kiedy uwolni swój aromat, zdejmij patelnię z palnika.
- W garnku zagotuj bulion. Dodaj kukurydzę (nie musisz jej odsączać z zalewy) i podsmażoną cebulę. Ponownie całość zagotuj i dodaj śmietanę oraz ser starty na tarce. Gotuj na wolnym ogniu, aż ser się rozpuści. Możesz także użyć sera topionego.
- Kiedy smaki się już połączą, zmiksuj całość na gładki krem za pomocą blendera ręcznego. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką oraz gałką muszkatołową. Gotuj jeszcze chwilę i podawaj, obowiązkowo z popcornem.
Taka zupa naprawdę robi wrażenie i jest pyszna. Możesz ją wzbogacić, podając z popcornem i chipsami z bekonu, posiekaną natką pietruszki lub płatkami chili. Ciekawym sposobem jest także podanie gościom czystej zupy z dodatkami na osobnych miseczkach. Wówczas każdy zje zupę z tym, na co akurat ma ochotę.