Nie na maśle i nie na smalcu. Najlepsza jajecznica wychodzi na czymś innym. Będziesz w szoku

Jajecznica to niekwestionowana królowa śniadań i ciężko policzyć, ile osób zaczyna od niej swój dzień. Przepis na jajecznicę w zasadzie nie jest przepisem, ot na rozgrzaną patelnię wbija się jajka i miesza, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Jest jednak jeden patent, który sprawi, że jajecznica nie tylko będzie przepyszna, lecz także bardzo, ale to bardzo kremowa. Smażysz jajecznicę na maśle? Od dziś przestaniesz i zaczniesz na innym składniku.

Jajecznica smażona na maśle odchodzi do lamusa. Owszem, jest smaczna, ale to jajecznica smażona na śmietanie rządzi. Tak, jajecznica na śmietanie to niesamowity smak i bosko kremowa konsystencja. Jeśli chcesz odmienić swoje śniadania i zaczynać dzień od najlepszej jajecznicy, miej zawsze pod ręką śmietanę i oczywiście jajka. Nic więcej nie potrzeba, no może ewentualnie szczypiorek.

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszny, domowy chleb

Jajecznica na śmietanie - ta wersja rzuci cię na kolana

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 mała cebulka szalotka,
  • kilka plastrów wędliny, boczku lub kawałek kiełbasy,
  • czubata łyżka śmietany 18 proc.,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypiorek do dekoracji.

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj patelnię i dodaj pół łyżki śmietany. Kiedy się roztapia, pokrój cebulę i dodatki, których zamierzasz użyć.
  2. Następnie podsmaż cebulę i potem dodaj dodatki. Ja zwykle używam boczku, ale ty możesz dodać, co wolisz - bardzo polecam wędzonego kurczaka albo rybę. Podsmażaj kilka chwil, aż dodatki się zarumienią.
  3. Dodaj resztę śmietany i poczekaj, aż się roztopi. Następnie wbij jajka i kiedy białko zacznie się ścinać, delikatnie mieszaj szpatułką, aż uzyskasz ulubioną konsystencję. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem.
Więcej o: