To deser w wersji WOW. Weź z blatu owoce i zatop je w karmelu. Przepadniesz na dobre

Co zrobić na deser, kiedy znudziły nam się już wszelkie placuszki, a nie mamy czasu lub ochoty bawić się w pieczenie ciasta? Spójrz na kuchenny blat. Jeśli masz tam dojrzałe banany, zrobisz z nich najlepszy deser świata. Kilka minut i słodka rozpusta gotowa. Ważny jest karmel, ale nie taki z puszki.

Banany to jedne z ulubionych owoców Polaków i chociaż nie rosną w naszych sadach, bez problemu można je kupić w każdym markecie przez cały rok. Są bardzo uniwersalnym owocem, można z nich robić przepyszny chlebek bananowy, puszyste placuszki, najróżniejsze ciasta i koktajle. Jednak żadna z tych słodkości nie jest tak pyszna jak smażone banany. To przysmak z azjatyckich ulic, który bez problemu zrobisz w domu i to w kilka chwil. Oprócz bananów potrzebne ci będą masło, cukier i trochę cynamonu. 

Zobacz wideo Zobacz nasz wersje karnawałowych słodkości

Deser bananowy. Usmaż je w słodkim karmelu, a padniesz z zachwytu

Składniki:

  • 4 banany, najlepiej dość mocno dojrzałe,
  • na jeden banan jedna pełna łyżka brązowego cukru,
  • 2 czubate łyżki masła,
  • płaska łyżeczka mielonego cynamonu.

Smażone banany - sposób wykonania:

  1. Przygotuj patelnię i rozgrzej w niej masło. Kiedy już się rozpuści, dodaj cukier i podsmażaj na wolnym ogniu, aż się rozpuści. Uważaj, aby go nie spalić.
  2. Banany obierz i przekrój wzdłuż na pół. Następnie połóż na patelni z karmelem, lekko oprósz cynamonem i smaż na wolnym ogniu przez kilka minut.
  3. Kiedy banany skarmelizują się z jednej strony, ostrożnie odwróć je na drugą. Smaż jeszcze trochę, co jakiś czas poruszając patelnią, by karmel dokładnie obkleił banany. Podawaj na ciepło.

Smażone banany są pyszne same w sobie prosto z patelni, ale jeżeli chcesz zrobić z nich pełnoprawny deser godny najlepszej cukierni, podaj je z dodatkami. Świetnie sprawdzi się krem czekoladowy lub masło orzechowe albo lody waniliowe.

Więcej o: