Banany to jedne z ulubionych owoców Polaków i chociaż nie rosną w naszych sadach, bez problemu można je kupić w każdym markecie przez cały rok. Są bardzo uniwersalnym owocem, można z nich robić przepyszny chlebek bananowy, puszyste placuszki, najróżniejsze ciasta i koktajle. Jednak żadna z tych słodkości nie jest tak pyszna jak smażone banany. To przysmak z azjatyckich ulic, który bez problemu zrobisz w domu i to w kilka chwil. Oprócz bananów potrzebne ci będą masło, cukier i trochę cynamonu.
Zobacz wideo Zobacz nasz wersje karnawałowych słodkości
Deser bananowy. Usmaż je w słodkim karmelu, a padniesz z zachwytu
Składniki:
- 4 banany, najlepiej dość mocno dojrzałe,
- na jeden banan jedna pełna łyżka brązowego cukru,
- 2 czubate łyżki masła,
- płaska łyżeczka mielonego cynamonu.
Smażone banany - sposób wykonania:
- Przygotuj patelnię i rozgrzej w niej masło. Kiedy już się rozpuści, dodaj cukier i podsmażaj na wolnym ogniu, aż się rozpuści. Uważaj, aby go nie spalić.
- Banany obierz i przekrój wzdłuż na pół. Następnie połóż na patelni z karmelem, lekko oprósz cynamonem i smaż na wolnym ogniu przez kilka minut.
- Kiedy banany skarmelizują się z jednej strony, ostrożnie odwróć je na drugą. Smaż jeszcze trochę, co jakiś czas poruszając patelnią, by karmel dokładnie obkleił banany. Podawaj na ciepło.
Smażone banany są pyszne same w sobie prosto z patelni, ale jeżeli chcesz zrobić z nich pełnoprawny deser godny najlepszej cukierni, podaj je z dodatkami. Świetnie sprawdzi się krem czekoladowy lub masło orzechowe albo lody waniliowe.