Ten deser jest prosty jak pstryknięcie palcami. Potrzebujesz jabłek i składników na kruszonkę

Każdy by czasem chciał przygotować jakiś deser z prędkością światła. I, na szczęście, nie jest to niemożliwe. Jeśli do tej pory nie miałeś lub nie miałaś takiego przepisu w swoim zeszycie, koniecznie go zapisz. By zrobić ten szybki deser, potrzebujesz tylko jabłek oraz składników, z których robi się kruszonkę. Przyda się też korzenna przyprawa.

Przepis na jabłka pod kruszonką, czyli po angielsku crumble, a po amerykańsku crisp, został spopularyzowany w Wielkiej Brytanii podczas II wojny światowej. Brakowało wówczas wielu składników, a trzeba było jakoś radzić sobie w kryzysowej sytuacji. Powstał więc deser, który zakładał użycie małej ilości masła, małej ilości mąki oraz kilku jabłek. Choć to ciasto niezbyt skomplikowane i raczej skromne, to od lat jest jednym z symboli kuchni brytyjskiej. Jak zrobić je w domu? Bardzo prosto i bardzo szybko.

Zobacz wideo Zobacz też nasz obłędny przepis na tartę czekoladową ze słonym karmelem

Szybki deser. Jabłka pod kruszonką przygotujesz ekspresowo

Składniki:

  • 4-5 jabłek*,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 90 g cukru,
  • cynamon,
  • do podania cukier puder i lody.

Jabłka, choć są nieodzowne w brytyjskiej wersji deseru, można zastąpić innymi owocami. Świetnie sprawdzą się maliny lub truskawki (szczególnie latem). Pod kruszonką można zapiec też rabarbar, gruszki albo jeżyny.

Sposób przygotowania:

Umyte i obrane jabłka kroimy na pół, by usunąć gniazda nasienne. Potem pokrój owoce w niewielką kostkę i przesyp do małych foremek lub dużej formy takiej jak do tarty. Posyp je cynamonem i równomiernie go rozprowadź, tak by pokrył wszystkie kawałki jabłek.

W misce przygotuj kruszonkę. Wymieszaj mąkę, cukier oraz pokrojone w kostkę masło. Rozcieraj składniki palcami, by powstały grudki. Kruszonkę przesyp do jabłek. Zrób to tak, by wszystkie owoce były nią pokryte w takim samym stopniu. Crumble piecz do momentu, aż kruszonka zacznie się rumienić, czyli przez 30 do 40 minut w 180 stopniach C. Jabłka pod kruszonką podawaj z cukrem pudrem i gałką lodów.

Więcej o: