Przepis na jabłka pod kruszonką, czyli po angielsku crumble, a po amerykańsku crisp, został spopularyzowany w Wielkiej Brytanii podczas II wojny światowej. Brakowało wówczas wielu składników, a trzeba było jakoś radzić sobie w kryzysowej sytuacji. Powstał więc deser, który zakładał użycie małej ilości masła, małej ilości mąki oraz kilku jabłek. Choć to ciasto niezbyt skomplikowane i raczej skromne, to od lat jest jednym z symboli kuchni brytyjskiej. Jak zrobić je w domu? Bardzo prosto i bardzo szybko.
Składniki:
Jabłka, choć są nieodzowne w brytyjskiej wersji deseru, można zastąpić innymi owocami. Świetnie sprawdzą się maliny lub truskawki (szczególnie latem). Pod kruszonką można zapiec też rabarbar, gruszki albo jeżyny.
Sposób przygotowania:
Umyte i obrane jabłka kroimy na pół, by usunąć gniazda nasienne. Potem pokrój owoce w niewielką kostkę i przesyp do małych foremek lub dużej formy takiej jak do tarty. Posyp je cynamonem i równomiernie go rozprowadź, tak by pokrył wszystkie kawałki jabłek.
W misce przygotuj kruszonkę. Wymieszaj mąkę, cukier oraz pokrojone w kostkę masło. Rozcieraj składniki palcami, by powstały grudki. Kruszonkę przesyp do jabłek. Zrób to tak, by wszystkie owoce były nią pokryte w takim samym stopniu. Crumble piecz do momentu, aż kruszonka zacznie się rumienić, czyli przez 30 do 40 minut w 180 stopniach C. Jabłka pod kruszonką podawaj z cukrem pudrem i gałką lodów.