To będzie twój popisowy obiad. Zupę meksykańską zrób koniecznie na tym mięsie

Zupa meksykańska z mięsem mielonym naprawdę może stać się twoim popisowym daniem. Chociaż jest łatwa w wykonaniu i nie trzeba czekać kilku godzin, aż będzie gotowa, to jej smak sprawi, że na jakiś czas twoja jadalnia zamieni się w salę restauracyjną. Co jest ważne? Mięso mielone z wieprzowiny nie będzie najlepszym wyborem.

Zupa meksykańska to idealny pomysł na treściwy, esencjonalny i bardzo aromatyczny obiad. Przepis na zupę meksykańską jest bardzo prosty i nikomu nie sprawi problemu, jednak musisz zadbać o najlepszą bazę, a bazą w tej zupie jest mięso. Najlepsza będzie wołowina, lekko tłusta, by oddała do wywaru maksimum smaku. Po takiej zupie można góry przenosić.

Zobacz wideo Jak uratować za słony rosół? Mamy na to patenty

Zupa meksykańska. Najlepsza na chłodne dni

Składniki:

  • 1,5 l gorącego bulionu, najlepiej na kościach wołowych,
  • 500 g mielonej wołowiny, najlepiej lekko przerośniętej,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie,
  • 1 duża papryka,
  • pół papryczki chili,
  • 2 niewielkie cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, oregano, kminek,
  • kolendra do dekoracji.

Zupa meksykańska - sposób wykonania:

  1. Przygotuj większy garnek i rozgrzej w nim dwie łyżki oliwy. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij ją. Do zeszklonej cebuli dodaj przeciśnięty czosnek i chwilę podsmażaj.
  2. Następnie dodaj mięso mielone. Dopraw je przyprawami i zamieszaj (uważaj na ilość dodanej ostrej papryki). Następnie wlej szklankę gorącego bulionu i duś mięso przez 20 minut na średnim ogniu.
  3. Kiedy mięso się już poddusi, dodaj pomidory z puszki oraz pokrojoną w paski lub kostkę paprykę i ostrą papryczkę (wcześniej warto usunąć nasiona) i przez kolejne 10 minut duś na wolnym ogniu, aż pomidory i papryka znacznie zmiękną.
  4. Następnie wlej resztę bulionu. Dodaj kukurydzę odsączoną z zalewy oraz czerwoną fasolę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
  5. Gotową zupę meksykańską podawaj posypaną kolendrą. Na wierzch talerza połóż łyżkę startego sera.

Jakiej wołowiny użyć do zupy meksykańskiej? Najlepsza będzie łopatka, która ma nieco więcej tłuszczu, a wiadomo, że tłuszcz jest nośnikiem smaku. Pamiętaj, że lepszym wyborem na zakupach będzie mięso z lady i zmielenie go w domu niż pakowane mięso mielone. Wówczas masz pewność, że kawałek mięsa, który wybierzesz, znajdzie się w twoim daniu.

Więcej o: