Jajecznica po meksykańsku to prawdziwa bomba białkowa i idealny sposób, by zacząć dzień, kiedy masz w planach duży wysiłek lub po prostu zapowiada się sporo zajęć. Przepis jest banalny, bo nie ma niczego trudnego przygotowaniu jajek z mięsem mielonym i dodatkami. Nie możesz jednak zapomnieć o innych dodatkach, bez których kuchnia meksykańska nie istnieje. Bez ostrej papryczki i aromatycznej kolendry twoje danie straci na charakterze.
Zobacz wideo Zobacz przepis na jajka w cieście francuskim
Jajecznica po meksykańsku. Na dobre zapomnisz o innych śniadaniach
Składniki:
- ok. 300 g mielonej wołowiny,
- 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki,
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej,
- 1 ostra papryczka,
- pół czerwonej lub zielonej papryki,
- pół puszki pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka,
- posiekana kolendra,
- oliwa,
- 4 jajka.
Jajecznica po meksykańsku - sposób wykonania:
- Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekaną paprykę słodką i ostrą. Chwilę podsmażaj i dodaj mieloną wołowinę. Rozdrobnij łopatką i smaż, aż zacznie zmieniać kolor.
- Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz fasolę i kukurydzę konserwową. Następnie zalej całość pomidorami z puszki i dopraw do smaku przyprawami.
- Całość wymieszaj i duś, aż z pomidorów odparuje nadmiar płynu, może to potrwać ok. 5-7 minut. Nie duś całości jednak zbyt agresywnie, by smaki zdążyły się dobrze połączyć.
- Zmniejsz moc palnika i wbij jajka. Poczekaj chwilę, aż białko zacznie się ścinać i delikatnie mieszaj, ale uważaj, by nie rozmącić żółtek.
- Kiedy białko będzie już niemal ścięte, lekko rozmąć żółtka, całość posyp posiekaną kolendrą i opcjonalnie płatkami chili. Podawaj na gorąco opcjonalnie z kromką pieczywa.
Wskazówka: Kolendra jest bardzo ważnym składnikiem wielu potraw kuchni meksykańskiej i południowoamerykańskiej, wiemy jednak, że istnieje pewien gen, który sprawia, że niektórzy nie odczuwają przyjemności z jedzenia tego zioła - inaczej odbierają jego smak, porównując go do mydła. Jeśli zaliczasz się do tej nielicznej grupy osób, w swoich przepisach zamiast kolendry używaj posiekanej natki pietruszki.