Śniadanie na bogato, czyli jajecznica po meksykańsku. Pół porcji syci aż do obiadu

Jeśli lubisz zacząć dzień od porządnego śniadania, ale masz już lekki przesyt kanapek, kiełbasek i nudnej jajecznicy, mamy dla ciebie przepis na prawdziwą jajecznicę na sterydach. Jajka po meksykańsku to najlepsze śniadanie białkowo-tłuszczowe, które nasyci cię na wiele godzin. Poszukaj dużej patelni i do dzieła.

Jajecznica po meksykańsku to prawdziwa bomba białkowa i idealny sposób, by zacząć dzień, kiedy masz w planach duży wysiłek lub po prostu zapowiada się sporo zajęć. Przepis jest banalny, bo nie ma niczego trudnego przygotowaniu jajek z mięsem mielonym i dodatkami. Nie możesz jednak zapomnieć o innych dodatkach, bez których kuchnia meksykańska nie istnieje. Bez ostrej papryczki i aromatycznej kolendry twoje danie straci na charakterze. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na jajka w cieście francuskim

Jajecznica po meksykańsku. Na dobre zapomnisz o innych śniadaniach

Składniki:

  • ok. 300 g mielonej wołowiny, 
  • 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki, 
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej, 
  • 1 ostra papryczka, 
  • pół czerwonej lub zielonej papryki,
  • pół puszki pomidorów, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka, 
  • posiekana kolendra, 
  • oliwa, 
  • 4 jajka.

Jajecznica po meksykańsku - sposób wykonania:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekaną paprykę słodką i ostrą. Chwilę podsmażaj i dodaj mieloną wołowinę. Rozdrobnij łopatką i smaż, aż zacznie zmieniać kolor. 
  2. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz fasolę i kukurydzę konserwową. Następnie zalej całość pomidorami z puszki i dopraw do smaku przyprawami. 
  3. Całość wymieszaj i duś, aż z pomidorów odparuje nadmiar płynu, może to potrwać ok. 5-7 minut. Nie duś całości jednak zbyt agresywnie, by smaki zdążyły się dobrze połączyć. 
  4. Zmniejsz moc palnika i wbij jajka. Poczekaj chwilę, aż białko zacznie się ścinać i delikatnie mieszaj, ale uważaj, by nie rozmącić żółtek. 
  5. Kiedy białko będzie już niemal ścięte, lekko rozmąć żółtka, całość posyp posiekaną kolendrą i opcjonalnie płatkami chili. Podawaj na gorąco opcjonalnie z kromką pieczywa. 

Wskazówka: Kolendra jest bardzo ważnym składnikiem wielu potraw kuchni meksykańskiej i południowoamerykańskiej, wiemy jednak, że istnieje pewien gen, który sprawia, że niektórzy nie odczuwają przyjemności z jedzenia tego zioła - inaczej odbierają jego smak, porównując go do mydła. Jeśli zaliczasz się do tej nielicznej grupy osób, w swoich przepisach zamiast kolendry używaj posiekanej natki pietruszki.

Więcej o: