Czy można zrobić zupę w 20 minut? Weź brokuł i ten pyszny ser. Uczta murowana

Jaki jest najszybszy obiad świata? Od razu mówię, że nie istnieje jeden przepis, ponieważ nawet lasagne można dostać pod nos w kilka minut w restauracji. Dziś jednak skupimy się na domowej kuchni i na tapet weźmiemy zupę, która gotowa jest w 20 minut. Niby łatwo, niby szybko, ale smak - nie da się go opisać, trzeba spróbować.

Zupa krem z brokułów to przepis, który powinien poznać każdy miłośnik tanich, szybkich i nietrudnych potraw. Jeśli masz pod ręką trochę dowolnego bulionu, to wykonanie zupy nie będzie trwało dłużej niż 20 minut, a smaku nie powstydziłby się nawet najlepszy szef kuchni. Oczywiście nie zapominajmy, że brokuł i ser to duet tak zgrany jak Kudłaty i Scooby, ale ser nie może być pierwszy lepszy. Polecamy aromatyczny, brytyjski cheddar z krowiego mleka. 

Zobacz wideo Zobacz jak uratować za słony rosół. Nasze patenty to sztos

Zupa krem z brokułów. Bez sera nie zaczynaj

Składniki:

  • 1 duży brokuł lub dwa mniejsze (ok. 1 kg),
  • 200 g sera cheddar,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • sól, pieprz, opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej,
  • olej lub masło do smażenia.

Zupa krem z brokułów - spoób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła lub dwie łyżki oleju. Następnie dodaj posiekaną cebulkę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Smaż na dość sporej mocy palnika. Kiedy się zarumienią, dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
  2. Brokuły podziel na różyczki i dodaj do garnka. Całość zalej gorącym bulionem i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  3. Ser cheddar zetrzyj na grubych oczkach tarki i dołóż do zupy.  Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz gałką, jeśli używasz. Gotuj, aż ser zacznie się topić - cheddar topi się nieco dłużej niż na przykład gouda. 
  4. Całość zmiksuj blenderem ręcznym na gładki krem. Podawaj z grzankami ziołowymi, groszkiem ptysiowym lub z podprażonymi na patelni pestkami dyni.

Co można dodać do zupy brokułowej? Jeśli nie przepadasz za serem cheddar, użyj innego, który lubisz. Sprawdzą się także ementaler, mazdamer i gouda, ale możesz użyć również popularnej mozzarelli. Do brokułów pasuje też popularny w Grecji ser feta, ale jeśli chcesz go używać, pamiętaj, że sam w sobie jest dość słony.

Więcej o: