Zupa krem z brokułów to przepis, który powinien poznać każdy miłośnik tanich, szybkich i nietrudnych potraw. Jeśli masz pod ręką trochę dowolnego bulionu, to wykonanie zupy nie będzie trwało dłużej niż 20 minut, a smaku nie powstydziłby się nawet najlepszy szef kuchni. Oczywiście nie zapominajmy, że brokuł i ser to duet tak zgrany jak Kudłaty i Scooby, ale ser nie może być pierwszy lepszy. Polecamy aromatyczny, brytyjski cheddar z krowiego mleka.
Zobacz wideo Zobacz jak uratować za słony rosół. Nasze patenty to sztos
Zupa krem z brokułów. Bez sera nie zaczynaj
Składniki:
- 1 duży brokuł lub dwa mniejsze (ok. 1 kg),
- 200 g sera cheddar,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 średnie ziemniaki,
- sól, pieprz, opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej,
- olej lub masło do smażenia.
Zupa krem z brokułów - spoób wykonania:
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła lub dwie łyżki oleju. Następnie dodaj posiekaną cebulkę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Smaż na dość sporej mocy palnika. Kiedy się zarumienią, dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
- Brokuły podziel na różyczki i dodaj do garnka. Całość zalej gorącym bulionem i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Ser cheddar zetrzyj na grubych oczkach tarki i dołóż do zupy. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz gałką, jeśli używasz. Gotuj, aż ser zacznie się topić - cheddar topi się nieco dłużej niż na przykład gouda.
- Całość zmiksuj blenderem ręcznym na gładki krem. Podawaj z grzankami ziołowymi, groszkiem ptysiowym lub z podprażonymi na patelni pestkami dyni.
Co można dodać do zupy brokułowej? Jeśli nie przepadasz za serem cheddar, użyj innego, który lubisz. Sprawdzą się także ementaler, mazdamer i gouda, ale możesz użyć również popularnej mozzarelli. Do brokułów pasuje też popularny w Grecji ser feta, ale jeśli chcesz go używać, pamiętaj, że sam w sobie jest dość słony.