Jeśli nie marynujesz kurczaka tak, to natychmiast zacznij. Mięso będzie kruchuteńkie

Jak zrobić soczystego kurczaka pełnego smaku, aromatu, z którego wypływają kropelki spełnionych marzeń o kulinarnych podbojach? To nie takie trudne, a kluczem jest, a jakże, marynata. Nie wystarczy jedynie oprószyć mięsa przyprawami. Przyda się jeszcze biały smakołyk.

Kurczak marynowany w jogurcie to prawdziwa ekstaza dla podniebienia. Mięso wychodzi delikatne, soczyste i mięciutkie, bez znaczenia, czy robisz udka, pałki czy pierś. Dlaczego marynowanie mięsa z kurczaka w jogurcie to kulinarny gamechanger? Chodzi o naturalne bakterie zawarte w jogurcie, które ścinają białko i rozkładają tkankę łączną, dzięki czemu mięso staje się miękkie. Ten sposób marynowania mięs jest znany od wieków i opiera się na nim mnóstwo przepisów kuchni bliskowschodniej i indyjskiej. Jednak nie musimy wyjeżdżać aż tak daleko, by zjeść najpyszniejszego kurczaka z piekarnika.

Zobacz wideo Zobacz przepis na nasze qurrito z kurczakiem

Kurczak marynowany w jogurcie - przepis na soczyste mięso

Składniki:

  • 1 kurczak w całości lub poporcjowany. Możesz użyć także samych ćwiartek, udek lub piersi. Dla zobrazowania całego procesu może przyjmijmy proporcje na 5 ćwiartek z kurczaka,
  • ok. 300-400 g gęstego jogurtu,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • 3-5 ząbków czosnku,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz, słodka lub ostra papryka, curry lub inne ulubione przyprawy.

Sposób wykonania:

  1. Kurczaka osusz ręcznikiem papierowym. Zrób tak z każdym kawałkiem, jeśli używasz na przykład udek lub ćwiartek. 
  2. Do dużej miski włóż jogurt, dodaj sok z cytryny, oliwę, czosnek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Do miski z marynatą włóż kurczaka i dokładnie wymieszaj. Marynata powinna pokrywać mięso w całości. Następnie miskę przykryj szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  4. Przed planowanym pieczeniem wyjmij miskę z mięsem z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej, by całkowicie się ociepliło. Następnie przełóż mięso na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wcześniej zdejmij nadmiar marynaty, ale nie wycieraj mięsa - powinno jej trochę zostać).
  5. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Piecz przez pół godziny. Następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni i piecz jeszcze przez ok. 20 minut. Kurczaka możesz upiec także w rękawie do pieczenia - będzie jeszcze bardziej soczysty.
Więcej o: