-
Haps
-
Jak przygotować
- Jeśli nie marynujesz kurczaka tak, to natychmiast zacznij. Mięso będzie kruchuteńkie
Jeśli nie marynujesz kurczaka tak, to natychmiast zacznij. Mięso będzie kruchuteńkie
Jak zrobić soczystego kurczaka pełnego smaku, aromatu, z którego wypływają kropelki spełnionych marzeń o kulinarnych podbojach? To nie takie trudne, a kluczem jest, a jakże, marynata. Nie wystarczy jedynie oprószyć mięsa przyprawami. Przyda się jeszcze biały smakołyk.
Kurczak marynowany w jogurcie to prawdziwa ekstaza dla podniebienia. Mięso wychodzi delikatne, soczyste i mięciutkie, bez znaczenia, czy robisz udka, pałki czy pierś. Dlaczego marynowanie mięsa z kurczaka w jogurcie to kulinarny gamechanger? Chodzi o naturalne bakterie zawarte w jogurcie, które ścinają białko i rozkładają tkankę łączną, dzięki czemu mięso staje się miękkie. Ten sposób marynowania mięs jest znany od wieków i opiera się na nim mnóstwo przepisów kuchni bliskowschodniej i indyjskiej. Jednak nie musimy wyjeżdżać aż tak daleko, by zjeść najpyszniejszego kurczaka z piekarnika.
Zobacz wideo Zobacz przepis na nasze qurrito z kurczakiem
Kurczak marynowany w jogurcie - przepis na soczyste mięso
Składniki:
- 1 kurczak w całości lub poporcjowany. Możesz użyć także samych ćwiartek, udek lub piersi. Dla zobrazowania całego procesu może przyjmijmy proporcje na 5 ćwiartek z kurczaka,
- ok. 300-400 g gęstego jogurtu,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- 3-5 ząbków czosnku,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz, słodka lub ostra papryka, curry lub inne ulubione przyprawy.
Sposób wykonania:
- Kurczaka osusz ręcznikiem papierowym. Zrób tak z każdym kawałkiem, jeśli używasz na przykład udek lub ćwiartek.
- Do dużej miski włóż jogurt, dodaj sok z cytryny, oliwę, czosnek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
- Do miski z marynatą włóż kurczaka i dokładnie wymieszaj. Marynata powinna pokrywać mięso w całości. Następnie miskę przykryj szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 12 godzin.
- Przed planowanym pieczeniem wyjmij miskę z mięsem z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej, by całkowicie się ociepliło. Następnie przełóż mięso na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wcześniej zdejmij nadmiar marynaty, ale nie wycieraj mięsa - powinno jej trochę zostać).
- Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Piecz przez pół godziny. Następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni i piecz jeszcze przez ok. 20 minut. Kurczaka możesz upiec także w rękawie do pieczenia - będzie jeszcze bardziej soczysty.