Zupa dyniowa, która jest kremowa jak marzenie. Ser i ostry sos to klucze do sukcesu

Zupa dyniowa najbardziej kojarzy nam się z październikową aurą, kiedy z drzew opadają liście i robi się coraz chłodniej. Jednak rozgrzewające zupy jemy ze smakiem aż do marca i właśnie zupą dyniową możemy rozkoszować się do woli, kiedy tylko mamy ochotę. Jak ją zrobić? Przepis warto podkręcić dwoma dodatkami, jeden dodajesz do sałatek.

Zupa dyniowa kojarzy nam się z chłodnymi i ponurymi dniami, kiedy swoim kolorem i smakiem wprowadza na nasze stoły nieco szczęścia. Przepis na zupę dyniową jest prosty i szybki, ale doskonale wiemy, że dynia sama w sobie jest lekko mdła, więc trzeba ją podrasować. Ja stawiam na kremowy ser feta oraz odrobinę ostrego sosu sriracha. To połączenie nie tylko świetnie smakuje, lecz także skutecznie rozgrzewa. Już po dwóch łyżkach będziesz zdejmować sweter i zakręcać grzejniki. Z tym smakiem luty nie będzie aż tak nieprzyjemny. 

Zobacz wideo Jak uratować za słony rosół? Mamy na to sposoby

Zupa dyniowa - przepis na obiad w zimne dni

Składniki:

  • 1 duża dynia, najlepiej ważąca nieco ponad kilogram,
  • 2 marchewki,
  • 1 duża cebula,
  • pełna łyżka sosu sriracha,
  • ok. 2 l bulionu warzywnego lub czystego rosołu,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sera typu feta,
  • sól, pieprz, odrobina słodkiej i wędzonej papryki,
  • do podania grzanki, chipsy z boczku lub dojrzewającej wędliny.

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od upieczenia dyni. Pokrój ją na części i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż dynia będzie miękka. Następnie oddziel miąższ od twardej skóry. Uważaj, żeby się nie poparzyć.
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła i łyżkę oliwy. Następnie dodaj posiekaną cebulę oraz marchewkę pokrojoną w talarki i podsmażaj, aż cebula stanie się szklista. Dodaj posiekany czosnek i całość podsmażaj przez ok. 2 minuty.
  3. Podsmażone warzywa zalej bulionem, dodaj upieczony miąższ dyni, ser feta oraz sos sriracha i gotuj na średniej mocy palnika, aż ser się całkowicie rozpuści. Dokładnie wymieszaj i zmiksuj blenderem ręcznym.
  4. Teraz czas na przyprawy. Dodaj do smaku sól, pieprz oraz słodką i wędzoną paprykę. Dodaj także odrobinę gałki muszkatołowej i gotuj jeszcze przez 5 minut. Z pieprzem uważaj, bo sos jest dość ostry.
Więcej o: