• Link został skopiowany

Kotleciki z pieczarkami i kurzym owocem. Tak pyszne i tanie, że mięso niepotrzebne

Szukasz pomysłu na tani, pyszny i bezwysiłkowy obiad? Mamy dla ciebie przepis, który oczaruje twoich bliskich, a dodatkowo zachwyci smakiem i po taniości zapełni brzuchy. Masz w domu kilka jajek i pieczarki? Jeśli tak, to nie czekaj i zabieraj się za obiad na medal.
Kotlety z pieczarkami i jajkami
olganetfoto / shutterstock.com

Kotlety z pieczarkami i jajkami to bezsprzecznie jeden z najlepszych pomysłów na obiad za przysłowiowe grosze, który nie tylko nasyci całą rodzinę, lecz także na długo zapadnie w pamięć przez smak. Zwykło się mówić, że najlepsze są przepisy na "coś z niczego". Tak jest w przypadku tych kotletów z pieczarkami. To jedno z najlepszych połączeń smakowych - tak jak jabłka kochają się z cynamonem, tak pieczarki romansują z jajkami. Wystarczy ci zaledwie pół godziny (lub mniej, jeśli ugotujesz jajka wcześniej), by zrobić obiad jak ta lala. Do tego ziemniaczki, surówka i można z głodnym porozmawiać. 

Zobacz wideo Zobacz wielki test warszawskich pączków

Kotlety jajeczne z pieczarkami. Pyszny obiad za przysłowiowe grosze

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo,
  • 2 surowe jajka,
  • około 300 g pieczarek,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz, czosnek granulowany,
  • garść startego żółtego sera.

Kotlety jajeczno-pieczarkowe. Sposób wykonania:

  1. Ugotowane na twardo jajka pokrój w drobną kostkę lub rozdrobnij widelcem. Pamiętaj, żeby jajka nie były za mocno rozdrobnione, najlepiej, gdy kawałki żółtka są wyraźnie wyczuwalne.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę pieczarki, możesz także zetrzeć je na tarce. Grzyby smaż, aż odparuje z nich woda. Następnie dodaj szczyptę soli i smaż jeszcze przez minutę.
  3. Do miski wsyp rozdrobnione jajka, pieczarki, posiekany szczypiorek, dodaj śmietanę i bułkę tartą. Dołóż surowe jajka, garstkę sera i dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
  4. Dokładnie wymieszaj masę i uformuj w dłoniach kotleciki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, aż z obu stron będą złote.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: