• Link został skopiowany

Na smutki i radości, na chłody i upały. Ta zielona zupa rządzi, ale ważne są dwa sery

Rosół, pomidorowa i jarzynowa ci się przejadły? Rozumiem, no bo ile można... Na szczęście przepisów na zupy jest bez liku, a jedna z nich sprawdza się idealnie na każdy dzień. Czy to upał, czy to chłody, obiad z teściami lub impreza ze znajomymi, zupa krem z brokułów zawsze jest dobrym pomysłem. Wbrew pozorom brokuły nie są jednak najważniejsze. To sery zapewniają efekt wow. Musisz spróbować.
Zupa brokułowa
Oksana Mizina /Shutterstock

Zupa krem z brokułów może jeszcze nie wygrywa popularnością z rosołem czy pomidorówką, ale trzeba przyznać, że jest naprawdę pyszna i zaskakująca. Zaskakuje szczególnie starsze pokolenie, które wychowało się na grochówkach, kartoflankach i krupnikach, więc warto otworzyć im oczy i podniebienia na nowe smaki. Zupa krem z brokułów jest łatwa, szybka, pyszna i sycąca, więc aż prosi się o zrobienie. Musisz wiedzieć, że brokuły i sery to najlepsi przyjaciele. Jakich serów użyć, żeby zupa była najlepsza? W tym przepisie stawiamy na serek topiony oraz fetę.

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne kotleciki jajeczne z brokułami

Zupa na każdy dzień. Jak zrobić krem z brokułów? Pamiętaj o serach

Składniki:

  • 1 większy brokuł,
  • 3-4 niewielkie ziemniaki,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu,
  • 1 solidna łyżka masła,
  • sól, pieprz, ostra papryczka do smaku,
  • ok. 150 g serka topionego,
  • 100 g sera typu feta,
  • kilka plastrów wędzonego boczku,
  • do podania grzanki lub groszek ptysiowy.

Zupa brokułowa z serami - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, brokuł podziel na różyczki, a czosnek przeciśnij przez praskę lub jak najdrobniej posiekaj.
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim masło. Następnie dodaj ziemniaki i podsmażaj na dość sporym ogniu, aż się lekko zarumienią.
  3. Dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze przez dwie minuty. Uważaj jednak, by czosnek się nie przypalił, bo wówczas danie będzie gorzkie. W tym czasie wytop plastry boczku na suchej patelni. Powinny być chrupiące.
  4. Całość zalej bulionem, dodaj brokuł podzielony na różyczki i gotuj, aż zarówno brokuł, jak i ziemniaki będą miękkie. W tym czasie dodaj serek topiony, by się rozpuścił.
  5. Dorzuć pokruszony ser feta, dopraw solą i pieprzem, i zmiksuj całość na gładki krem. Uważaj jednak, by nie przesadzić z solą - musisz pamiętać, że ser feta sam w sobie jest dość słony.
Więcej o: